Komoly kardiológiai problémám van?

Jó napot kívánok! Tavaly decemberben állapítottak meg nálam magas vérnyomás betegséget (elsődleges) . Ezt követően megindult a gyógyszeres kezelés (Covercard) Áprilisban vakcinaoltás (AZ) után erős köhögésem ill., bal oldali mellkasi fájdalmam volt, a háziorvos lecserélte a gyógyszert. (Tanydon HTC 80/12.5-re) Augusztus elején jutottam el kardiológushoz, mellékelem az anamnézist, státuszt és a véleményt. Laborvizsgálatra küldtek (post covid szűrés) , illetve mellkasröntgenre. Az általános vérkép (hematológia) esetén eltérésem nincs, D-Dimer: 0,18; karbamid: 5,4; kreatinin: 83; e-GFR-EPI: 90 alatt; hsCRP: 3,05; ferritin: 418; alkalikus foszfatáz: 62; LDH: 333; CK-MB koncentráció: 0,37; Troponin I, nagy szenzivitású: 2,51 alatt; vörösvérsejt süllyedés: 9; totál bilirubin: 12,3; GOT (ASAT): 21; GPT (ALAT): 18; Gamma-GT: 21. Mellkasröntgen: A rekesz jobb oldalon 2 harántujjnyival magasabban áll. A sinusok szabadok. A tüdőkben parenchymas árnyék nem látható. Szabályos hilusi érrajzolat. A szív nem nagyobb, norm. tág aorta. Vélemény: Organicus eltérés nem ábrázolódik. Ma voltam hasi UH-n, az eredmény szerint nincs eltérés sehol. Egyrészt a kérdésem arra vonatkozna, hogy ez a fenti lelet, illetve információ milyen/mekkora problémát jelez az én esetemben? Illetve javaslatként diétát és kardiotréninget írtak fel. Továbbá pulzuscsökkentővel (Bisoprolol 10 mg, de felezem) egészült ki az alkalmazandó gyógyszerek száma. Így a vérnyomásom nagyon alacsony (95-105/70) , és nem érzem jól magam. (Szédülök, gyengének érzem magam.) Ez normális jelenség? (A Tanydont már felezem, de így is ugyanaz a hatás.) Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza alacsony vérnyomás gyógyszer mellett témában

Kedves Kérdező! Szerencsére nagy probléma nincs, a testsúly csökkentése és egészséges életmód heti 3x-4x 1 óra közepes intenzitású mozgással (tempós gyaloglás, kerékpározás, kertészkedés, túra, stb.) javasolt szerintem is. Az alacsony vérnyomás a gyógyszerek összeadódó hatásán túl lehet a nagy meleg következménye is, pár napra esetleg a a Tanydon teljesen kihagyható szoros vérnyomás kontroll mellett. Nap 2-2.5L koffein-, alkohol- és energiamentes folyadékbevitel javasolt. Amennyiben eléri a vérnyomás a 130Hgmm-t, már szedje ismét a Tanydont. Pontosabb adagolási javaslatot csak az Önt ismerő kezelőorvos tud adni.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. augusztus 16., 21:01; Megválaszolva: 2021. augusztus 16., 23:53
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Magas vérnyomás 30 évesen
Mellkasi fájdalom
Laborvizsgálat eredménye
Friocard kapszula
Kiugró vérnyomás/pulzus
Tisztelt Doktornő! Néhány hónapja már írtam Önnek. Nem dohányzó, viszont valamelyest stresszes életvitelt folytató 24 éves férfi vagyok. Több...