• ASA Protect (acetilszalicilsav)

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő, Nagypapám (96 éves) és szüleim (61 éves nő és 60 éves férfi) számára a háziorvos ASA Protectet írt fel állandó (tartós) szedésre agyvérzés és szívinfarktus megelőzése céljával. Mindegyikük szed magas vérnyomásra, szívritmus-szabályozásra stb. különböző szív- és érrendszeri gyógyszereket. (Infarktusa vagy agyvérzése még egyiküknek sem volt szerencsére.) Az ASA Protect betegtájékoztatójában több komoly mellékhatás is olvasható, leginkább a következő ad aggodalomra okot: "Tartós alkalmazása vesebántalmakhoz vezet, ezért a vesefunkciót rendszeresen ellenőrizni kell." 1) Kérdésem, hogy Ön javasolja-e a tabletta szedését számukra? Szedjék, mert megelőzheti a vérrögképződést, vagy ne szedjék, mert közben meg vesebántalmakat okoz? (Melyiknek nagyobb a kockázata?) 2) Ha nem javasolja szedni a gyógyszert, akkor hogyan kell elhagyni? (Egyszerűen csak ne szedjék többet, vagy fokozatosan hagyják abba?) Szíves válaszát előre is köszönöm, Üdvözlettel, Boros Eszter

        Dr. Molnár Dóra válasza a gyógyszerek szedése témában

        Kedves Kérdező, a szülők számára valószínűleg kisebb kockázattal és nagyobb előnnyel járhat a vérrögösödés gátlás, ha a vérnyomás 160 Hgmm-t nem haladja meg. Ha magasabb, akkor előbb ezt be kell állítani. Az idős nagyapja számára már nagyobb a mellékhatás kialakulásának veszélye valóban, csak nyomós indokkal és nem elsődleges megelőzésként jó adni ezt a gyógyszert. Nyomós indok lehet például igazolt súlyos érelmeszesedés valamelyik éren. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. december 06., 14:17; Megválaszolva: 2019. december 07., 17:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: