• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Két éven belül már a második alkalommal fordul elő, hogy vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett hirtelen megugrik a vérnyomásom. Tegnapi napon is enyhe szédülésre ébredtem, ami nem jellemző rám, ezért megmértem a vérnyomásom és nagyon magas értékeket mértem: 198/96 60-as pulzusszám, 187/81 61-es pulzusszám. Elmentem orvoshoz, aki változtatott a gyógyszereken és most várom a hatását. Kérdeztem a doktor úrtól, mi lehet ennek az oka, milyen további kivizsgálásokra van szükség, egyértelmű választ nem kaptam. Igaz, EKG-t készített és teljes vérképet ill. vizeletvizsgálatot javasolt.Két évtizede szedem a vérnyomáscsökkentőket, de a háziorvosom soha nem küldött el a magas vérnyomás hátterének kiderítésére szükséges kivizsgálásokra. Egészséges életmódok folytatok, nem vagyok túlsúlyos (72-74 kg), kertészkedem, sokat mozgok, rendszeresen túrázok, alkalmanként 15-25 km-es teljesítménytúrákat teszek gond nélkül, nem dohányzom, minimális alkoholt fogyasztok (napi 2, 2,5 dl vörösbort), már évek óta nincs stressz az életemben. Igaz, az étkezésem nem rendszeres, a sok programom miatt ez nehéz megtennem, de igyekszem sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani amit magam állítok elő vegyszerek alkalmazása nélkül.Későn fekvő vagyok, általában este 11 óra körül alszom el, de igénylem a napi 7-8 óra alvást. Igyekszem megfelelő mennyiségű (napi 2 liter) vizet fogyasztani, sajnos ennek túlnyomó részét délután, késő délután teszem, emiatt éjszaka többször ( leginkább kétszer, de van, hogy háromszor) kell WC-re menni.Közel hét éve prosztata tumort diagnosztizáltak, azóta tünetmentes vagyok, nem kapok kezelést. Mindezek mellett aggaszt a időnként nagyon magas vérnyomásom. Kérem Tisztelt Doktornőt arra, szíveskedjen tanácsot adni, milyen kivizsgálásokra van szükségem ahhoz, hogy fény derüljön arra, mi okozhatja ezt az állapotot, szeretném elkerülni a szövődményeket. Kérem, ha lehetséges, szíveskedjen javaslatot adni arra is, hogy melyik egészségügyi intézményben, klinikán vehetnék részt egy átfogó vizsgálaton. Győr megyében lakom, de ha itt nem, akkor a távolság sem akadály. Előre is köszönöm és kérem szíves válaszát. Tisztelettel. Sándor

        Dr. Molnár Dóra válasza a kiugró értékek témában

        Kedves Kérdező! A középkorúaknál kialakuló magas vérnyomás többnyire úgynevezett esszenciális hipertónia- nincs egyértelmű ok a háttérben, több tényező váltja ki. (Genetikai okok, környezeti hatások, életmód stb.) Pár egyszerű vizsgálattal (például részletes laborvizsgálat, hasi UH) kizárható néhány magas vérnyomást okozó kóros állapot. A kialakult magas vérnyomást kezelni kell, hogy szövődmények ne alakuljanak ki. Ezek ellenőrzésére, szükség szerinti kezeléséhez szintén laboratóriumi vizsgálat, hasi ultrahang, EKG, szív ultrahang vizsgálat javasolt a háziorvos illetve a szakorvos által javasolt gyakorisággal. (Állapottól, eltérésektől függ a vizsgálatok ütemezése.) Ezek a vizsgálatok a területileg illetékes szakrendelőben elérhetők, beutaló szükséges. Minden hipertóniásnak előfordulhat átmenetileg magasabb érték, a kezelőorvossal előre meg lehet beszélni hogy ilyenkor mi a teendő. Az nagyszerű, hogy ilyen aktív, egészséges életet él, ha nem így lenne, valószínűleg rosszabb egészségi állapotban lenne. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. szeptember 04., 11:16; Megválaszolva: 2019. szeptember 07., 14:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: