• Mennyire súlyos szívbetegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm Doktornő! Szeretnék Öntől kérdezni, mert eléggé aggódom. Először is megemlítem, hogy szüleim szív-érrendszeri betegségben haltak meg. Anyám szívelégtelenségben, álmában 53 évesen, apám pedig vese eredetű keringés összeomlásban 64 évesen. Magas vérnyomásos beteg vagyok, 15 éve szedek rá gyógyszert. Először Lavestra-t szedtem, addig semmi problémám nem is volt, jó volt a vérnyomásom. Majd 2014 óta Egiramlon 5/5-t. Itthon sosem mértem a vérnyomást, csak háziorvos mérte, nem is volt mérőm. Kb. 1 éve, egy tavaly nyári infarktus jellegű rosszullét óta mérem, és elég sokszor magas, de a 160/100-as értéknél még sosem mértem magasabbat. Akkor megduplázták az Egiramlont 10/10-re, és másnap a mentő vitt el, annyira rosszul lettem. Kivizsgálás történt, szívkatéterezés is, de negatív lett minden, kivéve, hogy az EKG-n negatív t-k voltak több helyen, ill. magasabb volt a CK/CKMB értékek. Visszaállítottak az Egiramlon 5/5-re, (este 1 szem,) meg Aspirin Protect este 1 szem, ill. koleszterinszint csökkentő, de nem történt semmi más. A vérnyomásom ősszel-télen ingadozott, de elfogadható volt (max. 140/90). Viszont az utóbbi hetekben, ahogy jött a nagy meleg, megint nagyon magasak voltak az értékek. Bejelentkeztem a kardiológiára, ahová 4 hét után jutottam be. Csináltak EKG-t, eredmény a következő.: sin. ritm. bal dev. szab. fr. 62, PQ 0.11, QRS 0.11. ST-k isoel, T-k lapos poz. A VL-ben lapos neg. átmz:V3,4-ben, QTc: 422 msec. ECHO: JK: 27mm. Ao.gyök:30mm. BP:42mm. Septum D:18mm EDD:46mm. Hátsó fal D: 15mm. Septum S: 24mm. ESD:25mm. Hátsó fal S: 20mm. EF (Teich): 76%. 4 üregből BP: 46mm. JP: 46mm. E/A: 0.8/06 AVmax: 1.3 m/s. Pericardialis fluidum: nincs. Aorta billentyű tasakok: vékonyak Mitrális mellső vitorla: vékony Mitrális hátsó vitorla: vékony Extravalvuláris mész: I. fokú Mitr. I. fokú tricusp. 26 Hgmm kisvérköri nyomás Vél.: Norm. üregátm. Jó syst. Károsodott BKF, falmozgás zavar nincs. Ép billentyűk. BKH. Ön mit gondol erről? mennyire beteg a szívem? Átállították a vérnyomáscsökkentőt Egiramlon 10/5 este, ill. szükség esetén reggel Doxazosin 1mg. Viszont az egiramlon növelés után ismét rosszol lettem többször, nagyfokú fáradtságérzés, szédülés, ami miatt dolgozni sem tudtam menni. Ezen kívül dagadnak a bokáim, ill. csalánkiütések jönnek ki legföképp a nyakamon, mellkason. Ezt később tudtam meg, hogy ezt okozhatja az Egiramlon. Visszamentem 2 hét után a kardiológiára (tegnapi nap voltam), ahol most elvették az egiramlont, és felírtak más típusú gyógyszereket. Ezzel kapcsolatban szeretnék kérdezni, hogy pontosan hogy is kell ezeket szedni, ill valóban szükség van-e az EKG, ill. az ECHO alapján ekkora dózisok szedésére, mert félek, hogy túladagolom. Most még az Egiramlon-t szedem, de át kellene állnom, viszont nem tudom, hogy melyik gyógyszert mikor vegyem be, és a doktornő, aki vizsgált tegnap, nem helybéli, másik kórházból jár át 2 hetente rendel, így még telefonon sem tudom tőle megkérdezni, ezért ha Ön tud ebben segíteni, azt nagyon szépen megköszönöm. Eddig ugye, ment este 1 szem Egiramlon 10/5, ill. aspirin protect 100mg. Most a következőket írták fel.: 1x1 tbl Tanydon 80mg, de nem írják, hogy reggel, vagy este. 1x1 tbl Doxazosin 4mg retard reggel 1x1 tbl rawel SR, nem írják, hogy reggel, vagy este. Ha este magasabb a vérnyomás, 1 tbl tenaxum Kérdésem még, hogy az Aspirin Protect megmaradhat-e este 1 szem? Vagy az nem kell már? Véleménye szerint később nem lehetne visszaállni a Lavestra-ra? Mert emlékszem, hogy az a gyógyszer jó volt. Ajánlottak még nekem Portiront, hogy az jó, mert kevés a mellékhatása. Kérem Önt, írja meg a véleményét, mert kissé károsodott vesefunkcióval kicsit félek már 44 évesen ennyi gyógyszert szedni. Köszönettel, és tisztelettel: Sándor

        Dr. Molnár Dóra válasza a gyógyszerek témában

        Kedves Kérdező! Az EKG eltérés oka lehet a szívfal megvastagodás, ami a vérnyomás betegség következménye is lehet. A szív összehúzódó képessége jó a leírt adatok alapján, (sajnos az összefoglaló vélemény nem fogalmaz egyértelműen.) Az én gyakorlatomban a Rawelt reggel szoktam javasolni, a Doxazozint este, a Tanydont reggel. Minden páciens számára egyedileg állapítjuk meg, hogy hogyan szedje a gyógyszert, így a fentieket csak általánosságban írtam le. Amennyiben további problémája van, ismételt vizsgálat és konzultáció lenne szükséges. Jobbulást kívánok! Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. június 14., 10:24; Megválaszolva: 2019. június 17., 14:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: