• Mellékhatások

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő! Tényállás: 87 éves anyukámnak hírtelen és tartósan 180/90 körüli lett a vérnyomása. Szédül, gyenge, hőségrohamai vannak, két napja gyakran hányt is. Orvosi ügyelet vírusos fertőzést diagnosztizált, (vércuk. szint mérés elmaradt)folyadékpótlás, Sodioral, Enterol és a családorvossal konzultáció a vérnyomásról főleg. Kérdéseim: 1. Annak, hogy a már korábban (egy éven belül) kipróbált Tensiomin, Tritace, avagy Coverex nem hozták meg a kellő eredményt vajon lehet e az az oka hogy őrá ezek a gyógyszerek valóban rosszul hatnak (mindhárom ACE -gátló, mellékhatásaik között pl. hasi fájdalom, ízérzészavar, szédülés, verejtékezés, légzési nehézség - ez anyukámnál mind jelentkezett) vagy a gyógyszerek beállítása nem sikerült. Továbbá lehet e valóban ezek bármelyike mellett Cavinton Fortét, Aspirin Protectet, Panangint is szedni? Egyáltalán van e e három között lényeges különbség? Akár igen/nem, létezik e lényegében másfajta vérnyom csökk., vagy inkább szabályozó módszer ilyen idős korban? 2. Ha valakinek nyelési, légzési nehézsége (angioödéma) támad, (mennyi idő alatt alakulhat ez ki egyáltalán? ) úgy, ahogy a fenti gyógyszerek mellékhatásai között szerepel, milyen vizsgálat tudja ezt egyértelműen kimutatni? (Fül-orr-gége ultrahang? )Hogy lehet ezt kezdeményezni? 3. Hogyan képzelhetném el azt a helyzetet, hogy ezeknél a szoros ellenőrzést igénylő gyógyszereknél valóban körültekintő döntés/próba legyen? 87 évesen, gyógyult combnyaktöréssal sem tudunk orvoshoz járni! Ilyenkor kell/lehet keresni ugye egy házhoz is kijárást vállaló magánorvost? És megfizetni a kitartó, gondos figyelmét? Ugye létezik ilyen? (A mostani háziorvosi körzetünkbe csupán 2 éve "költöztünk" bele.) Elnézést a hosszú szövegért, nagyon várom újabb válaszát a multkori után, nagy köszönettel.

        Dr. Szanyi Andrea válasza a Gyógyszerek témában

        Kedves Kérdező! 1. A három felsorolt vérnyomáscsökkentő ugyanabba a hatástani csoportba tartozik. A Tensiomint napjainkban már csak alkalmanként használjuk, hirtelen vérnyomáskiugrás esetén a vérnyomás csökkentésére. A Tritace és a Coverex hasonló szerek, különböző hatáserősségben léteznek, így egyénileg változtatható az adag mennyisége. Amennyiben mellékhatás jelentkezik, akkor célszerű más vérnyomáscsökkentőt adni. A felsorolt gyógyszerek nem befolyásolják ezen vérnyomáscsökkentők hatását. Még több fajta vérnyomáscsökkentő szer létezik, ezek mindegyike adható idős korban. A mai szakmai álláspont szerint a kombinált vérnyomáscsökkentő gyógyszerektől várható megfelelő vérnyomáscsökkentés. 2. Ha a gyógyszerektől nyelési nehézség, angioedema lép fel, akkor a kiváltó gyógyszert azonnal abba kell hagyni és az angioedemát kezelni kell. Előre az angioedemát nem lehet kimutatni, amennyiben fellép annak látható tünetei vannak, nem szükséges speciális vizsgálat. 3. A vérnyomáscsökkentő gyógyszereknél különösebb próba nem szükséges, lényeges, hogy a mellékhatásokat időben felismerjük. Óvatosságból egyszerre két új gyógyszert megfontolva adnék, ha már több szertől is allergiás reakció támadt. Javaslom, hogy először beszéljék meg a háziorvossal, hogy rendszeresen ki tud-e járni, hogy a megfelelő vérnyomás beállítás megtörténjen.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2019. január 08., 00:04; Megválaszolva: 2019. január 09., 21:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: