• Kiugró vérnyomásértékkel kapcsolatban

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Panaszaim kb három hete kezdődtek. Lefekvéskor állandó szívdobogásérzet jött elő, többször éreztem szabálytalan szívverést. Ezzel korábban is volt már gondom, pajzsmirigy alulműködés miatt (autoimmun thyreoiditis). Erre korábban Letrox nevű gyógyszert szedtem, de mivel amellett is panaszaim voltak, nem kell szednem a gyógyszert, míg a TSH normál értékek között van. A TSH, T3, T4 értékek jelenleg rendben vannak (TSH 2, 82, T4 14, 9, T3 5, 93). Három hete ezen felül a további panaszok állnak fenn: gyakori fejfájás, koncentrációs zavar, álmatlanság, fáradtságérzet, idegesség, rossz közérzet, letörtség. Kétszer volt kiugró vérnyomásérték (az ügyeleten 172/108 110 pulzus-ekkor kaptam gyógyszereket, majd rá egy hétre a sürgősségein 178/122 110-ekkor nem kaptam semmit és magától vissza is ment normális értékre). Korábban is volt már ilyen, mióta a pajzsmirigyprobléma kiderült. Az ilyen tünetek miatt kerültem 2007-ben kórházba, akkor derült ki a pajzsmirigy gondom. Azóta ilyen kiugró vérnyomás max évente - másfél évente egyszer-kétszer fordult elő. Glaucómám van, három havonta rendszeres ellenőrzésen veszek részt, szemcseppet nem használok (laseres iridotomiam volt), szemnyomásom normál értéken van. Látásom rendben van. A korábbi pajzsmirigy gondom miatt napi kétszer szedek metoprolol Z Hexal 25 mg tablettát. A vérnyomásommal korábban nem volt gond. A kiugró értékek miatt két hete kaptam Valsacort este 80 mg. Emellett viszont elkezdtek égni, fájni és húzódni az izmaim. Egyik délután jött egy rosszullét, nagyfokú álmosság, elsötétült minden, majdnem elájultam, amitől jól megijedtem és megint volt egy kiugró vérnyomásértékem 178/122 és 110 pulzus, ekkor a sürgősségin a gyógyszert átállították Coverex As 10 mg reggel. Készült EKG az teljesen rendben volt. Eltérést nem mutatott. Nem kaptam semmilyen gyógyszert, a vérnyomásom visszament 115/84-re. Adtak otthonra Frontin tablettát is, ebből este szedek 0, 25 mg-ot, emellett tökéletesen tudok aludni és nem érzem az állandó gyomoridegességet. A lábaimban az elnehezült érzet is elmúlt. Nagyfokú stressz is ért mostanában, édesanyám szívműtétre készül, ami miatt nagyon aggódok, valamint a munkám is elég sok idegeskedéssel jár. Egyébként is nagyon lelkis vagyok, mindent a szívemre veszek. A vérnyomásom most általában 101-115 között az első érték a második 64-78 között, a pulzuson pedig 58-70 között mozog. Kétszer volt ez alatt a három hét alatt olyan jellegű rosszullét, mikor el kezdett sötétülni minden, nagyfokú álmosság jött rám, nem nagyon hallottam, hogy mit beszélnek hozzám és az ájulás kerülgetett, levert a víz és elkezdett égni a bőröm alatt, főként a hátamon. Nagyon megijedtem. Ekkor volt az egyik kiugró vérnyomásérték, ami után a sürgősségin kötöttem ki. Elég sokszor lever a víz, melegem van, bár ez már fiatal korom óta így van, a menstruációm mostanság előfordul, hogy nem rendszeres kb 2-3 hetet csúszik, fiatal korom óta voltak ilyen problémáim, de jó pár éve rendszeres volt a vérzésem. (165 cm és 101 kg vagyok). A pajzsmirigy szakrendelésen és a sürgősségin is azt javasolták, hogy vizsgáltassam ki a hormonjaimat, mert ezek előrejött változókori tünetek. Jártam laborban, mindent megcsináltattam, eltérés két esetben volt a koleszterin (5, 47 lett és max 5, 2 lehet), illetve az LDL koleszterin (3, 71 lett és 3, 4 lehet max). A hormonok közül a progeszteron szint lett egyedül alacsony, minden más rendben van. Az utolsó vérzésem november 4-én indult. Jelenleg 32 napra jött meg. A Progeszteron szinttel korábban is volt gond, mutattam sztk-s nőgyógyásznak, de azt mondta, hogy ő ezzel mit kezdjen és így ezzel a kérdéssel nem is foglalkozott tovább. Akkor nagyon fájtak a melleim is, emiatt voltam mammográfiás vizsgálaton is, mindent rendben találtak. Most a laboreredménnyel megyek egy új orvoshoz magán úton. Ma a vérnyomásnaplómmal és a panaszaimmal, hogy szédülök és szinte folyamatosan fáj a fejem visszamentem a háziorvoshoz, aki azt mondta, hogy a Coverex-As 10 mg tablettát azt felezzem meg vagy szedjem a Valsacort 80 mg mennyiségben. Én döntöm el, hogy melyiket szeretném....szerinte napközben többször lemegy a vérnyomásom és emiatt fáj nagyon a fejem és szédülök. Azt mondta, hogy a Coverex-AS 10 mg az nagyon nagy dózis. Ő ennyit nem szedne. Nem igazán tudom, hogy mitévő legyek, mert mióta szedek gyógyszert rendszeres lett a szédülés. Előtte a vérnyomással nem volt gond, néha ezek a kiugró értékek fordultak elő. Sajnos az orvosom nem irányít tovább semmilyen vizsgálatra. A labort is magán úton csináltattam, mondván, hogy fiatal egészséges nő vagyok, csak három évente kell laborba mennem. Segítségét és válaszát előre is nagyon szépen köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a ingadozó értékek témában

        Kedves Kérdező! Szerteágazó panaszai, jelentős túlsúlya, ingadozó vérnyomása hátterében mellékvese működési zavar is állhat, ennek tisztázására endokrinológiai vizsgálat javasolt. Jobbulást kívánok. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2018. november 19., 18:35; Megválaszolva: 2018. november 23., 07:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben: