• Megdöbbentően magas vérnyomásérték

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor úr, Bizonytalan mellkasi panaszaim miatt kerestem fel a belgyógyászatot, ezek szúrások bedobbanások, kellemetlen mellkasi nyomásérzések voltak. Magasvérnyomásom van kb. 10 éve, négy éve enyhe mitralis prolapsust állapítottak meg. Gyógyszereim eddig nebivolol 2, 5 mg, tritace 2, 5 mg. Az orvosnál meglehetősen ideges voltam, eléggé fel tudom magam stresszelni sajnos, 180-as vérnyomást mért. A billentyű zavar továbbra is fennáll, falmozgás zavar nincs, jobb szívfél norm tág, zörej nem hallható.EKG:109/min sr.PQ 106 msec, bal tengelyállás, átmeneti zónaV4-ben, QRS118msec, JTSZB sec repol zavar, BAHB. A felhelyezett ABPM 240/200-at is mért, kétszer is sajnos. Mérhet e tévesen ez a készülék? Ugyanis én ebből semmit nem érzékeltem, kivéve hogy nagyon zavart a húsz percenkénti pumpálás. A gyógyszereim a következőkre módosultak;tritace 5mg, nebivolol 5mg, rilmenidin 1mg.Ezektől lement 100 110/60-ra, pulzus 55-60.Nem túl alacsony ez? Csak a jövő héten kell visszamennem, megdöbbentő ez a magas érték, sűrűn mértem eddig is, soha nem tapasztaltam ilyet... okozott e ez a magas érték bármilyen maradandó károsodást? Kiegyensúlyozott családi életet élek, de meglehetősen szorongó alkat vagyok, ez befolyásolhatja e a fent leírt panaszokat? Köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a magas vérnyomás témában

        Kedves Kérdező! A szorongás befolyásolhatja a vérnyomás értéket. Technikailag rossz mérés - magasabb érték- ABPM vizsgálat során megfeszült karizom, behajlított kar mellett is rögzítésre kerülhet. A kiértékelésnél ezeket a kezelőorvossal beszélje meg. A mostanában mért értékei nem tűnnek rossznak, könnyebb az ereknek, ha alacsonyabb a vérnyomás. Ha panaszt okoznak a korábbinál alacsonyabb értékek (fáradtság, álmosság), akkor lehet, hogy csökkenteni kell a gyógyszer adagon, de ezt is a kezelőorvossal kell megbeszélnie. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. augusztus 21., 12:21; Megválaszolva: 2018. augusztus 29., 18:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr. Molnár Dóra! 15 évvel ezelőtt magas vérnyomást és szívrizmuszavart diagnosztizáltak, amelyekre azóta gyógyszereket szedek. Reggel és este 1-1 szem Ramipril, valamint reggel 1 szem Bisoprolol. Tavaly iyenkor kivizsgáltak...
        Tisztelt Doktornő! Panaszaim a következők: Lüktet a fejem tarkó tájékon és kisugároz a fej egész területére.Fáradékonyság, álmatlanság és szívdobogás érzés kíséri. Vérnyomásom:130/86/96 és 148/98/98 között mozog. 33 éves...