• nagy vérnyomáskülönbség állva-ülve

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktornő! Édesapámnak évek óta magas a vérnyomása, több orvosnál járt már, sokféle gyógyszert kipróbált. Legutóbb megmérték neki állva is a vérnyomását, ami akkor valamivel alacsonyabb volt ott a rendelőben mérve, mint ülve/fekve, de nem tulajdonítottak neki nagyobb jelentőséget. Azóta otthon is méri, és azt tapasztalja, hogy bármilyen magasra is felmegy ülő/fekvő helyzetben, állva a normális tartományban van. Legutóbbi mérése: fekve: 205/81 ülve: 199/84 állva: 135/78 A másik ok, ami miatt aggódom, az a folyamatosan magas pulzusnyomás (100-120 Hgmm). Ezt okozhatják a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek? (Illetve ennek értéke is szisztolés értéktől függ nagyban, tehát a diasztolés érték az mindig a 70-90Hgmm tartományban van, függetlenül a szisztolés érték nagyságától) Kérdésem azt lenne, hogy van-e ok az aggodalomra, vagy esetleg okozhatja-e ezt mérési hiba (rossz tartás, izomfeszülés mérés közben)

        Dr. Molnár Dóra válasza a testhelyzettől függő értékek témában

        Kedves Kérdező, az elmondott tünetek alapján részletes kardiológiai kivizsgálás ( szív UH is ) javasolt. Fontos lenne tudni, hogy mindkét karon ugyanannyi-e a vérnyomás. Egyébként valamennyi különbség pozíciótól függően mindenkinél van, de az édesapjánál valóban nagyobb a vérnyomás ingadozása a szokásosnál. Érdemes lenne egy 24 órás vérnyomás monitorozást (ABPM-t) is elvégezni, lehetőséget adna a napi élethelyzetekben mérhető vérnyomás értékek megismerésére. Ez segít a megfelelő terápia beállításában. Tisztelettel: dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2016. szeptember 13., 11:42; Megválaszolva: 2016. szeptember 14., 15:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Öt éve kezelem a vérnyomásomat. Kezdő érték-jellemzően145/82/75, Beállt érték- 3 éve jellemzően-128/70/58. KB 2 éve merevedési problémákkal küzdök, mára ez teljes mértékű lett. Úgy érzem, ezt a gyógyszerek okozzák. kÉRDÉSEM: A...
        Tisztelt doktornő! Visszatérő mellkasi panaszok miatt voltam kardiológia vizsgálaton. Elvagyok keseredve, 31 évesen 1 fokú mitrális regurg, 1-2 fokú tricusp insuff szerepel, valamint magasvérnyomás szívbetegség. Mik ennek a betegségnek a...
        Tisztelt Dr. NŐ Amikor orvoshoz kell mennem legyen az munkaalklalmassági vizsgálat vagy háziorvoshoz kell menni, mindig izgulok de fölleg vérnyomásmeréskor szó szerint félek hogy mennyi lesz az érték. És ezér magasat mérnek. Háziorvosom fel...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.