Szívritmuszavar serdülőkor óta

Tisztelt Doktornő, serdülő korom óta észlelek időszakos ritmuszavarokat, de gyógyszert Egilokot 2 éve szedek, jelentősebb javulás nélkül. Ami aggaszt, az elmúlt hónapban 3 esetben előfordult velem, hogy mindhárom esetben hajnalban heves szívdobogásra ébredtem, a vérnyomásom 170/110 volt, s pulzosom 90 közben éreztem a ritmuszavart, ami abban nyilvánult meg, hogy két egymás utáni gyors ütés után egy szünet majd 3 de max.6 jó ütés után újra duplázás majd egy szünet. Ez két óráig tartott, orvost nem hívtunk.Éreztem, hogy a szívem felveszi a jó ritmust, esni kezdett a vérnyomásom, s visszafeküdtem aludni. A következő hasonló esetnél ami kb. 2 hét múlva játszódott le ugyanígy.Itt jegyezném meg, hogy ezalatt a 2 hét alatt a vérnyomásom átlag 130/80 volt. Ekkor már hajnalban felkerestük az ügyeletet, ahol az EKG pont nem csípte el a ritmuszavart, de a doktornő sztetoszkóppal hallotta.Elküldtek tüdőröntgenre, ott minden rendbe, a 24 órás holter már kimutatott több apró ritmuszavart, ahogy én nevezem, amiket éreztem is. Diagnózis ES-dysrytmis Az orvos törölte az Egilokot, helyette Nebilet 5mg és Gopten 4mg tablettákat kaptam. A vérnyomásom most már max.120/65, a pulzusom 50 és 60 között van napközben, de este a TV előtt kis idő múlva már csak 47. Úgy tudom az egyik ACE gátló a másik béta csatorna blokkoló. Ön szerint szükségem-e van ezekre a gyógyszerekre, mivel eléggé leviszi a vérnyomásom és a pulzusom, és úgy olvastam, hogy ezeket a gyógyszereket pl.az ACEgátlót komoly bal pitvari betegségeknél alkalmazzák. A holtergép diagram eredményei is megvannak kinyomtatott formába. Válaszát köszönöm Baráth Gyula

Dr. Molnár Dóra válasza aritmia témában

Kedves Kérdező, mivel sokat javultak a panaszok a gyógyszerek mellett, nem elhagynám a gyógyszerek, legfeljebb adagot csökkentenék, de ezt beszélje meg a kezelőorvossal. Egyébként mindkét hatóanyag a betegek széles körében alkalmazott, és kedvező hatással vannak az életkilátásokra. Érdemes lenne még egy terheléses EKG-t is csináltatni, sokat elárulhat a szívritmusról ez a vizsgálat. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. január 31., 22:50 ;Megválaszolva: 2016. február 03., 00:04
Kérdések és válaszok: Magas vérnyomás (Hipertónia)
Érdemes lenne Neurológiai...
Pánikbetegség/Vérnyomás
Vérnyomás érték
Vérnyomáscsökkentő gyógyszerek...
Magas vérnyomás