• Semmi gyógyszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dóra! 41 éves nő vagyok, nem iszom, nem dohányzom, fogg nem szedek, párkapcsolatban élek, és van egy 11 éves kisfiam.Közel egy éve mértek nálam 140/100 vérnyomást, éppen a munkahelyemen, ahol éves orvosi vizsgálaton vettem részt.E mérés alapján elküldött a körzeti orvoshoz, ahol igen csak magas vérnyomást mért.Így írtak is fel nekem egy gyógyszert, melynek neve AMLODIPIN-TEVA.Szedtem egy hétig, aztán úgy döntöttem elég is volt.Furálom, hogy semmi kivizsgálás nem történt, pusztán két adatból döntött úgy a drnő, hogy gyógyszert ír fel.Kb egy hete mérem a vérnyomásom, minden este 17 óra körül, és ezeket az adatokat kapom.125/91/69, 128/94/58,, 144/105/76,, 129/94/62,, 147/13/62,, 136, 100, 67,, 136/91/69,, 145/96/62.Tudom ez már igen csak magas vérnyomásra utal, de lehetséges lenne, hogy sport, étrend, ez valamit változna? Nem szeretnék gyógyszert szedni életem végéig.És ha elkezdem szedni, valaha abba e tudom hagyni? Köszönöm válaszát.B. M.

        Dr. Molnár Dóra válasza a emelkedett diasztolés érték témában

        Kedves Kérdező! Valóban enyhe magasvérnyomás problémára utalnak az adatok ( a második értékek magasabbak, inkább diasztolés magasvérnyomás áll fenn). Az adatok értélmezésében segítene, ha tudnám, hogy felkaros, vagy csuklós a vérnyomásmérő készülék. Jó lenne tudni, hogy a szemfenéki ereken van-e eltérés. Szemészeti vizsgálaton megmondják, beutaló sem kell. Szokás még ilyen esetben vér- és vizelet vizsgálat elvégzése is, illetve hasi ultrahang a vesék állapotának tisztázására, és EKG is szükséges, egy esetleges szívprobléma kiszűrésére. A terápiával kapcsolatosan először a hormonális fogamzásgátló abbahagyását javasolnám, illetve rendszeres mozgás, sószegény étrend is ajánlott. Ha van túlsúly esetleg, akkor ennek csökkentése hasznos lehet. Ha megvannak a leletek, akkor lehet a további teendőkről beszélni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Kérdés: 2015. február 07., 12:48; Megválaszolva: 2015. február 07., 20:44

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.