CT vizsgálat értelmezése

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Augusztus végi tüdőgyulladás után CT vizsgálatra küldtek. Az alábbiakban leírom a vizsgálat eredményét. Kérdésem: hogy ez mit jelent és mi a teendő, milyen további vizsgálatokat kellene végeztetni? Mikor kéne kontroll vizsgálat és milyen jellegű: CT vagy valami más? Hozzáteszem még hogy 2000 végén a fülemről levettek 1 szemölcsöt, ami melanoma volt és utána fél évig kemoterápiás kezelést is kapta. 8 évig jártam kontrollra és azóta is rendszeresen -évente-végeztetek vér, vizelet, prostata, hasi ultrahang, tüdőszürés vizsgálatokat a háziorvosnál.. Voltam gyomor és vastagbél tükrözésen is másfél éve. Ezek eredménye negatív volt. Tehát a CT lelet: Natív és kontrasztos mellkasi CT vizsgálat készült a mellkasbemenettől a mellékvesék szintjéig. Emphysemas jellegű tüdők. Bal oldalon a felső lebeny területén a hilus alsó pólusának magaslatától kezdődően subpleuralisan több, 3-4 mm-es nodularis eltérés van. A szívcsúcs mellett egyébként adhesio és egy-egy köteges elváltozás, keskeny pleuralis megvastagodás ábrázolodik ki. Jobb oldalon a középső lebeny területén is egy-egy 2-5 mm-es subpleuralis nudularis eltérés van, mediálisan is ábrázolodik egy 6 mm-es noduláris elváltozás. Egyébként a basis közelében kis adhesiok vannak. Mindkét oldalon az alsó lebeny területén, rekesz fölött, egy-egy köteges maradvány eltérés van. Peraslis, parcardialis folyadékgyülem nem ábrázolodik. A mediastinumban, hilusukban kórosan megnagyobbodott nyirokcsomó nem látható. A mellékvesék körülírt eltérés nélkül ábrázolodnak. Vélemény:Mindkét oldalon subleuralisan nodularis elváltozások-met. irányában observatio javasolt. Ventralisan adhesiok, maradványköteges eltérések, a basison a rekesz fölött is nehany köteges elvaltozás. Infiltrativ folyamat nem ábrázolodott. Pathologias nyirokcsomó, folyadékgyülem nem mutatható ki. Melléklelet: a kp. háti szakaszon spondylosys deformans jelei.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a mellkas CT témában

Tisztelt Kérdező! A CT leletben mindkét oldalon a mellhártya közelében írtak le több kis méretű gócos elváltozást, melyek az Ön által is leírt, korábban operált melanoma szempontjából a leginkább fontosnak tarthatók. A többi eltérés (emphysema vagyis tüdőtágulás jelei, gyulladásos folyamatok maradványai, összenövések, a háti gerincen degeneratív, túlterheléses eredetű elváltozás) nem jelentős. A véleményben leírják, hogy a gócok további kivizsgálása javasolt áttétképződés irányában. Valószínűnek tartom, hogy az elváltozások jellege, elhelyezkedése alapján nem lehet állítani, hogy ezek áttétek volnának, de ezt biztonsággal ki sem tudták zárni. A mindennapi gyakorlatban a mellkasi CT vizsgálatok során a leírásban is szereplő kis méretű, mellhártya közeli gócok igen gyakoriak. Az életkorral sokszor szaporodik a számuk, dohányzó embereknél gyakrabban fordulnak elő és ezekben az esetekben csekély a jelentőségük, nincs velük teendő. Valószínűnek tartom, hogy ha Önnek ez volt az első mellkasi CT vizsgálata akkor követéses CT vizsgálatok szükségesek a kérdés eldöntésére. Én először 3 hónap múlva javasolnék ismételt CT vizsgálatot, lehetőleg ott, ahol ezt is végezték hogy az azonos technikával jobban össze lehessen hasonlítani a felvételeket, de mindenképpen a felvételek összehasonlításával. Konzultáljon Önt korábban kezelő, gondozó onkológussal is, hogy más, például laboratóriumi vizsgálatok szükségesek-e.

Kérdés: 2011. október 14., 10:50; Megválaszolva: 2011. október 14., 10:54
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
gócárnyék
Makacs váladék
Köhögési inger
EF kiemelt ,kezdjek félni ?
Fojtogató érzés