Pulmonaris fibrosis

kb.1 hónapja belázasodtam az orvos influenzával kezelt, utána helyrejöttem, de változatlanul éjszakai mellkas szúródásra ébredek nehezen kapok levegőt.Voltam ct vizsgálaton pulmonalis fibrosist állapítottak meg.Továbbá "paratrachealisan néhány 8-12 mm.-es lgl. látható." ez érdekelne hogy mit takar, "Bal oldali tulsullyal mko.alsó tüdőmező területén peribronchialisan kóros rajzolat figyelhető meg. Bal oldalon basalisan apró subpleuralis gócok láthatók. Válaszukat előre is köszönöm

Dr. Laki András válasza CT lelet témában

Tisztelt Kérdező!

A pulmonalis fibrosis a tüdőben a kötőszövetek felszaporodását jelenti a normális tüdőszövet rovására. Nagyon sokféle oka lehet, aminek a felsorolása is hosszú volna; leginkább porártalom, autoimmun betegségek, egyes gyógyszerek, sugárkezelés, krónikus gyulladásos folyamatok (pl TBC) vezethet fibrosishoz.

A tüdőfibrosis a kiterjedésétől függően okozhat légzési panaszokat, tüneteket. Nem szerepelt a levelében, hogy mekkora területet érint ez Önnél.

A paratrachealis lgl. a légcső melletti nyirokcsomókat jelenti (lgl. a lymphoglandula, vagyis nyirokcsomó elterjedt rövidítése) . Ebben a régióban is normálisan vannak kis nyirokcsomók, melyek olykor a CT felvételeken is ábrázolódnak.

Egy bizonyos mérethatár (10 mm) alatt nem is tekintik kórjelzőnek. Az Ön esetében tehát a nyirokcsomók egy része kissé meghaladta ezt a határt.

A peribronchialis (= hörgők körüli) kóros rajzolat látatlanban nehezen értelmezhető, itt elsősorban gyulladásos folyamatra vagy a fibrosis jeleire gondolnék.

A subpleuralis (= mellhártya alatti, vagyis a tüdő széli részein lévő) apró nodulusok (=gócok) viszonylag gyakori jelenségek. Sokszor csak lezajlott gyulladásos folyamatok nyomainak felelnek meg és évekig változatlanok, továbbá dohányosok tüdejében is gyakoriak, de lehetnek a fibrosisos folyamat részei vagy más eredetűek is.

Nem tisztázott vagy újonnan felfedezett nodulusok esetén néhány hónap elteltével kontroll CT vizsgálatot szoktak végezni.

Mivel nehézlégzéses panaszai vannak, melyek következhetnek a fibrosisból is, javaslom hogy tüdőgyógyásszal konzultáljon a leletről és az esetleges további kezelésről.

Kérdés: 2011. március 21., 17:25 ;Megválaszolva: 2011. március 22., 17:57
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkas CT
Tisztelt Doktornő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi lelet értelmezésében. Mit jelentenek a gócok? Elvégzett vizsgálatok...
Nativ CT eredmeny
Tisztelt DoktorUr/No! Decemberben rontgenezes soran talalt 2.5x3.5cm j.o.beszurodes alapjan ab kura utan tovabbra is fennallo beszurodes miatt keszult nativ CT...
Mellkas ct
Jó napot! Voltam mellkas ctn és a véleményben ez állt: Residualis köteg a jobb s5 tüdőszegmentumban. Avm a bal basalis dorsalis tüdőterületen....
Milyen betegséget jelez a ct...
Tiszteletem! Édesanyám szív CT eredménye az alábbiakat is taglalja: Jobb tüdőben ventralisan kötegezettség látszik és egy 8 mm es subpleuralis...
Kell aggódnom?
Üdvözlöm Doktornő! Ma jött meg a tüdő ct eredményem és szeretném tudni mi a bajom,kell e aggódjak a leírtakkal kapcsolatban? Válaszát előre is...