CT vizsgálat

Tisztelt Dr.Nő/Úr! CT.vizsgálaton voltam, melynek az eredményét leirom és szeretném kikérni a véleményét. A tüdők HR.CT vizsgálatát végeztük. Pleuralis foyadék nincs. Bal.oldalon basalisan ventralisan subpleuralis kötegezettség és egy 8 mm-es nodularis góc látszik, utóbbi jellegtelen. Egyébként a tüdők tiszták, légtartóak. Definitiv fibrosis nem látszik. Bronchiectasia vagy emphysema sem mutatható ki. Ami aggaszt az a kötegezettség és a 8 mm-es nodularis góc. Előző betegségem mélyvénás trombózis és tüdőembólia, mely 2003-ban történt. Azóta a lábam állandóan dagad, fáradékony vagyok, ülni, állni minimális ideig tudok, mivel rögtön dagadni kezd a lábam.Posttrombotikus szindróma alakult ki nálam.Ájulásszerü, szédülés, szivdobogás jön rám és rögtön le kell feködni felpolckolni a lábam.Ez naponta többször előfordul. Új betegségem is lett közben izületi gyulladás. Emiatt autoimmun szakrendelésre járok 3 havonta.Legutóbb sjögren szindrómát állapitottak meg. A Ct-t tüdő fibrosis kizárása miatt kérték.Tüdőgyulladásom eddig nem volt. A tüdőembóliát tüdőizotópos vizsgálattal igazolták.Syncumárt életem végéig szednem kell.49 éves nő vagyok. Annyit mondott az orvos, hogy fél évente ellenőriztetni kell. Alakulhat e ebből valami rosszindulatu folyamat? Tisztelettel kérném a véleményét.Ágnes

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Katalin válasza mellkas CT témában

Tisztelt Hölgyem,

a szolid tüdőtumor kialakulása nem valószínű.

A kérdéses nodulus, ahogy a leírásban is olvasható, jellegtelen, jelentéktelen.

A tüdőfibrózis kizárása a Sjögren syndrómához társulható kórkép miatt történt. A Sjögren syndróma egyébként társulhat hematológiai betegségekhez, a nyirokmirigyek hematológiai betegségéhez is.

Az autoimmun szakrendelés gondos ellenőrzése alatt áll, a fél év múlva tervezett CT ellenőrzés gondos követésre utal.

Sajnos az autoimmun betegségek közös tényezője az immunológiai és gyulladásos elváltozások széles körű jelenléte. A mellkas CT-n leírt kötegezettség is erre utalhat.

A warfarin mellett gondolom a vér alvadási paramétereit rendszeresen ellenőrzik (INR, PT) , amennyiben nem, kérem foeduljom háziorvosához.

Megnyugtatásul talán még annyit, hogy a gondosan követett betegeknél a daganatok kezdetben, tehát kezelhető és meggyógyítható státuszban vannak diagnosztizálva.

Az autoimmun betegségek tünetei pedig tüneti kezeléssel jól karban tarthatók, kérem forduljon bizalommal kezelőorvosaihoz.

Kérdés: 2011. március 11., 17:57; Megválaszolva: 2011. március 16., 10:19
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Most rákos vagyok? Ettöl szurhat a...
6-os segmentumban jobb oldalon két 2mm góc látható.A bal 5-ös segmentumban diszkrét kötegezettség ábrázolodik.A máj ábrázolódó segmentumai...
Mit takar a lelet?
Tisztelt Hölgyem! Szeretnénk tudni mit takar édesanyánk lelete. 17eve nem dohányzik. Évente jár tüdőszűrésre. Korábban kétszer volt...
Mellkas ct eredmeny
Jo estet mellkas ct eredmenyben kernem a segitseget. (nativ) mindket tudo legtaro eremi focalis elteres nelkul.a basisokon 1 1 hyperdens koteggel.pleuralis...
Tüdőrák jele lehetséges?
Üdvözlőm önöket! Segítséget szeretnék kérni. Most szombaton kaptam kézbe mellkass ct leletemet.Kb másfél hónapja fáj a mellkasom. A körzeti...
CT lelet vélemény
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Két hete hidegrázásom volt lázzal (38.5) és bal oldali görcsös vesetáji fájdalmakkal.Háziorvos felírt Levoxa500 mg...