Kétségbeesve

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

Pénteken már írtam Önöknek, amire gyorsan választ is kaptam, de most kétségbeesésem még nagyobb:

Kezdem az elején: 2003 óta van légzőszervi problémám, amivel rendeszeresen kezelnek. A mai napon a tüdőgyógyászati vizsgálat eredménye: COPD nyugvó stádiumú, asthmája jól kontrollált. Gyógyszereim: Spiriva, Seretide, Retafyllin, Ventolin.

Két hete megfáztam, háziorvosom antibiotikumot írt fel (Amoxycillin, majd Avelox + kanalas orvossság /terpini/). A tüneteim csökkentek ugyan, de nem múltak el, ezért mellkasrtg-re küldtek, amelynek felvételét nem kaptam meg, csak magát a lelelet. A leletben az alábbiak szerepelnek:

"A rekesz ép contúrú, a lat.sinusok kismértékben nyíltak meg. Mko.kp.fokú peribroncialis rajzolat van. A bal csúcsban foltos preibronchialis kötegezettség látgható. A szívcsúcs mellett is ujjbegyni hasonló transparentia csökkenés van. Egyéb beszűrődés nem látható. A vasculariastio norm. Szív, aorta norm.

Vélemény: kp.fokú bronchitis chr. Előzmény hiányában a bal csúcsban és basison aktivitás nem ítélhető meg. Klinikumtól függően kontroll jav. (régi spec.? )"

Ma mentem a tüdőgondozóba, ahová vittem a 2007. novemberi mellkasrtg. felvételét és a 19-én kapott leletet. A felvétel hiányában ismételt mellkasrtg. készült, amit összehasonlítottak a 2007-essel és a 2009. júniusi tüdőszűrő felvételével (amelyeken semmilyen elvátlozás nem volt).

"A jelen Pa felv. alapján jobb felsőlebenyiprogressio véleményezhető a korábbi t.gondozói filmekkel összehasonlítva. További vizsgálat spec. recidiva irányába javasolt."

Teljesen összetörtem. Mit jelentenek ezek? CT-vizsgálatra küldtek, de addig én összeroppanok, nagyon ideges vagyok, nem tudom, hogy mi is van pontosan.

Nagyon kérem Önt/Önöket, hogy legyenek segítségemre, mert a CT vizsgálatig megőrülök. Tudom, hogy így nem olyan könnyű a válasz, de mégis mire számíthatok legrosszabb esetben?

Nagyon-nagyon várom mielőbbi válaszukat.

Köszönettel.

 

 

 

 

 

     
 

Tisztelt Kérdező!

A mellkas röntgen a hörgők gyulladása mellett a tüdőben is igazol kisebb gyulladásokat. Ezeket okozhatta korábbi tüdőbetegség is. A leírt eltérések jellegzetesek az Ön krónikus tüdőbetegségére. A további gyógyszeres kezelést a tüdőgyógyász dönti el a fizikális vizsgálata leletei is figyelembe véve.


Üdvözlettel,
Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a mellkas röntgen témában

Tisztelt Kérdező!

A mellkas röntgen felvételek a tüdő állományának gyulladását igazolták. Ezt okzhatja akut bakteriális fertőzés. A régi. spec. folyamat korábbi, akár gyerekkori tuberculosist jelenti. Ez a fertőzés gyógyulás után is maradványt okoz a mellkas röntgenen. A konplett kivizsgálás az Ön biztonsága miatt történik. Az asthma gondozásában kiemelten fontos a légúti bakteriális fertőzések korrekt kezelése. Valóban mellkas CT kell, ami segít megítélni a tüdő állapotát. Amennyiben a mellkas CT-n látható eltérés a hörgőtükrözés is szükséges. Aggodalomra nincs ok, de a komplett kivizsgálás valóban szükséges.

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Kérdés: 2010. február 24., 18:47; Megválaszolva: 2010. február 24., 18:47
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
gócárnyék
Makacs váladék
Köhögési inger
EF kiemelt ,kezdjek félni ?
Fojtogató érzés