Passzív dohányzás

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 20 éves vagyok, egyetemre járok még körülbelül 3 évig, addig itthon lakom. Anyukám élettársa folyamatosan dohányzik a lakásban a szobám ajtaja előtt. Már 10 éve szagolom a füstjét. Eddig nem foglalkoztam vele, de nemrég olvastam, hogy még károsabb, mint ha aktívan dohányzoznék. Délután fél 3-tól este 11-ig a füstös levegőt szagolom. Vettem egy levegő szűrőt, ami elvileg jó a dohányfüst ellen is. De érzem így is az füst szagát (nagyon erősen, amikor épp szívja) és időbe telik, mire megszűri a levegőt a készülék. De állandóan veszekedés van amiatt is, mert anyukám szerint sok áramot fogyaszt (ami nem igaz, kevesebbet fogyaszt mint egy lámpa égő) . Amikor kinyitom az ablakot, akkor egyből becsukják, mert "hideg van", és "tüdőgyulladást kapok" szerintük a szellőztetéstől, nyáron meg mert "bejönnek a bogarak". Nagyon elszomorít, hogy ennyire nem érdekli Őket sem a saját, sem az én, sem az öcsém egészsége. Anyukámat nem zavarja a füst, és egyáltalán nem veszi komolyan. Mivel az apukája is erős dohányos, így ebben nőtt fel, és szerinte nem lesz semmi bajom, mert neki se lett. Én viszont eléggé félek, hogy COPD-m vagy vagy valami más betegségem lesz. És tehetetlennek érzem magam. Folyamatos konfliktus van otthon emiatt. Mennyire kell tartanom a passzív dohányzástól? 10 éve ez megy, és még valószínűleg a legjobb esetben is 3 évig ezt kell eltűrnöm, mert nem hajlandó kimenni az erkélyre anyám élettársa. Kollégiumba nem tudok menni, mert Budapesten lakunk és ide is járok egyetemre, és nehéz bekerülni. Az albérletbe se tudok még elmenni, szóval választhatok a passzív dohányzás és aközött, hogy otthagyom az egyetemet és elmegyek dolgozni, hogy elköltözhessek. Tavaly voltam tüdőröntgenen az nem mutatott semmi elváltozást. Érdemes elmennem légzésfunkciós vizsgálatra is, hogy COPD-m nem lett-e? Illetve, ha elköltözöm majd, akkor regenerálódhat a szervezetem, vagy ez a 13 évnyi passzív dohányzás okozhat évtizedek múlva is problémákat?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza passzív dohányzás témában

Kedves Kérdező!

Valóban, a passzív dohányzás kimutatottan káros a nemdohányzók egészségére. A passzív dohányosok között gyakoribbak a légúti fertőzések , (hörghurut, tüdőgyulladás) és a tüdőrák kockázata is megnő. Ezzel hozható összefüggésbe a dohányzást megszorító törvény bevezetése is. Ezzel most nem szeretném megijeszteni, mert ha nem az Ön szobáján dohányoznak, a beszűrődő füst lényegesen kevesebb. A légtisztító, és gyakori szellőztetés valóban jó ötlet. Ezen kívül próbáljon meg minél többet tartózkodni friss levegőn. Légzésfunkciós vizsgálat akkor indokolt, ha nehézlégzést észlel, egyébként a rendszeres tüdőszűrés ajánlott. Úgy gondolom, maradandó károsodástól nem kell még tartania, de jó lenne, ha édesanyja a saját egészsége érdekében megpróbálná meggyőzni élettársát, hogy vagy szokjon le a dohányzásról, vagy legalább mellőzze a dohányzást az otthonukban.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2020. február 02., 21:09; Megválaszolva: 2020. február 08., 13:19
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Passzív dohányzás mennyi...
Tisztelt Doktornő/doktorúr! A nagypapám sajnos láncdohányos. 4 órás autóút alatt végig cigarettázott. A vezetői oldalon nyitva volt ugyan az...
Beszorult levegő vagy rándulás?...
Tisztelt Doktornő! Lassan egy hete megbetegedtem, amit az elejétől kezdve köhögés kísér. Körülbelül 2 napja érzek a jobb oldalamban a mellem...
Azbeszt mennyezet beszakadása
Tisztelt Dr. Hangonyi Csilla A mai napon a házunk padlásán szereltem , amikor véletlenül ráléptem a szerkezet egyik gyenge elemére és beszakadt a...
Légzési nehézség
Jó napot! Kissé összetett kérdéssel fordulnék önhöz. A problémám tavaly kezdődött, akkor 2 hónapig tartott, utána abbamaradt és most kezdődött...
Covidos tüdőgyulladás után 3...
November végén gyógyultam 90%-osan Covid okozta tüdőgyulladásból. Már újra focizok heti egyszer, panasz nélkül. A tüdőgyógyászom határozott...