• Passzív dohányzás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 20 éves vagyok, egyetemre járok még körülbelül 3 évig, addig itthon lakom. Anyukám élettársa folyamatosan dohányzik a lakásban a szobám ajtaja előtt. Már 10 éve szagolom a füstjét. Eddig nem foglalkoztam vele, de nemrég olvastam, hogy még károsabb, mint ha aktívan dohányzoznék. Délután fél 3-tól este 11-ig a füstös levegőt szagolom. Vettem egy levegő szűrőt, ami elvileg jó a dohányfüst ellen is. De érzem így is az füst szagát (nagyon erősen, amikor épp szívja) és időbe telik, mire megszűri a levegőt a készülék. De állandóan veszekedés van amiatt is, mert anyukám szerint sok áramot fogyaszt (ami nem igaz, kevesebbet fogyaszt mint egy lámpa égő). Amikor kinyitom az ablakot, akkor egyből becsukják, mert "hideg van", és "tüdőgyulladást kapok" szerintük a szellőztetéstől, nyáron meg mert "bejönnek a bogarak". Nagyon elszomorít, hogy ennyire nem érdekli Őket sem a saját, sem az én, sem az öcsém egészsége. Anyukámat nem zavarja a füst, és egyáltalán nem veszi komolyan. Mivel az apukája is erős dohányos, így ebben nőtt fel, és szerinte nem lesz semmi bajom, mert neki se lett. Én viszont eléggé félek, hogy COPD-m vagy vagy valami más betegségem lesz. És tehetetlennek érzem magam. Folyamatos konfliktus van otthon emiatt. Mennyire kell tartanom a passzív dohányzástól? 10 éve ez megy, és még valószínűleg a legjobb esetben is 3 évig ezt kell eltűrnöm, mert nem hajlandó kimenni az erkélyre anyám élettársa. Kollégiumba nem tudok menni, mert Budapesten lakunk és ide is járok egyetemre, és nehéz bekerülni. Az albérletbe se tudok még elmenni, szóval választhatok a passzív dohányzás és aközött, hogy otthagyom az egyetemet és elmegyek dolgozni, hogy elköltözhessek. Tavaly voltam tüdőröntgenen az nem mutatott semmi elváltozást. Érdemes elmennem légzésfunkciós vizsgálatra is, hogy COPD-m nem lett-e? Illetve, ha elköltözöm majd, akkor regenerálódhat a szervezetem, vagy ez a 13 évnyi passzív dohányzás okozhat évtizedek múlva is problémákat?

        Dr. Hangonyi Csilla válasza a passzív dohányzás témában

        Kedves Kérdező! Valóban, a passzív dohányzás kimutatottan káros a nemdohányzók egészségére. A passzív dohányosok között gyakoribbak a légúti fertőzések ,( hörghurut, tüdőgyulladás) és a tüdőrák kockázata is megnő. Ezzel hozható összefüggésbe a dohányzást megszorító törvény bevezetése is. Ezzel most nem szeretném megijeszteni, mert ha nem az Ön szobáján dohányoznak, a beszűrődő füst lényegesen kevesebb. A légtisztító, és gyakori szellőztetés valóban jó ötlet. Ezen kívül próbáljon meg minél többet tartózkodni friss levegőn. Légzésfunkciós vizsgálat akkor indokolt, ha nehézlégzést észlel, egyébként a rendszeres tüdőszűrés ajánlott. Úgy gondolom, maradandó károsodástól nem kell még tartania, de jó lenne, ha édesanyja a saját egészsége érdekében megpróbálná meggyőzni élettársát, hogy vagy szokjon le a dohányzásról, vagy legalább mellőzze a dohányzást az otthonukban. Üdvözlettel:


        Kérdés: 2020. február 02., 21:09; Megválaszolva: 2020. február 08., 13:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: