Antibiotikum szükséges?

Kb 1 hete a torkomat duzzadtnak érzem. A panaszom az, hogy beszédkor a hangszálamra nyák megy, és köszörülni kell a torkot vagy köhögni, hogy felszakadjon. Orvos szerint piros a torok. Nem igazán fáj, nem köhögök, csak a torok "köszörülése" miatt érzem fájdalmasnak. A mellkasom viszont enyhén fáj. Nem köhögök. Lázam nincs, a hőmérsékletem a 37 fokot sem éri el, de általános rossz közérzettel párosul. Az orvosom kiírt antibiotikumot, amitől idegenkedek. Érdeklődni szeretnék ebben az esetben ha nincs lázam, és valóban piros a torkom és hall valamit a légcsőnél, szükséges-e az antibiotikum szedése. Mi alapján lehet eldönteni, hogy vírusos vagy bakteriális eredetű-e a betegség, mert tudom, az egyikre nem hatásos az antibiotikum. Érdemes-e várni a tünetek enyhüléséig, vagy kezdjem el szedni az antibiotikumot, mert így viszont az esetleges szövődményektől tartok.

Dr. Szanyi Andrea válasza köhögés témában

Kedves Kérdező!

Jogos a felvetése, a leírtak alapján nem egyszerű elkülöníteni, hogy a megbetegedést vírusok vagy baktériumok okozzák-e. Egyértelmű diagnózishoz a torokváladék tenyésztésével lehetne jutni, azonban erre a gyakorlatban ritkán kerül sor, mivel a vizsgálati eredményhez jó pár nap szükséges és a betegnek azonnali ellátást kell nyújtani. Elhúzódó, makacs panaszok esetén valószínűbb, hogy bakteriális eredet áll fenn. Gyulladt mandulák, piros garatképletek is felvethetik a bakteriális eredetet. Bizonyos alapbetegségek fennállása esetén, mint amilyen a mitralis prolapsus is, légúti fertőzésben javasolt a szövődmények megelőzése céljából antibiotikum elkezdése.

Kérdés: 2016. január 20., 22:25; Megválaszolva: 2016. január 23., 19:08
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mi lehet ez? 3.
Köszönöm az eddigi válaszokat! Azóta a nátha elmúlt. Napi szinten 3-4 erősebb köhögésem még van ilyenkor nem mindig jön fel váladék és nem is...
Mi lehet ez?
Üdv! 1 hete megfaztam fajt a torkom majd elkezdett az orrom folyni. Volt kis hoemelkedesem is. Biztonsag kedveert elmentem covid tesztre mert nem vagyok...
mellkasi és hát fájdalom
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Közel egy éve volt egy kisebb megbetegedésem ami hőemelkedésel és léguti problémával járt (köhögés, légcső...
Tüdőszűrés
Kedves Doktornő! 71 éves vagyok, magas vérnyomás, zöldhályog, reflux az alap betegségeim. Szeptember óta sokat köhögök, váladékkal. Voltam...
Pseudomonas piocianin baktérium? Kék...
Tisztelt Doktorom! Írtam már Önöknek többször is és nagyon meg vagyok elégedve a válaszokkal. Most végső elkeseredésemben kérem...