mellkas CT lelet

Tisztelt Doktornő! 2013, decemberében emlőrákkal operáltak (jobb oldalon) , mely után kemoterápiát és sugárkezelést kaptam. Jelenleg hormon-, ill. Herceptin kezelésem van folyamatban, melyhez negyedévente átfogó vizsgálatok készülnek. Ennek keretében készült CT leletemben az alábbiak szerepelnek, melyről szeretném a véleményét kérni: "Mindkét oldalon dominálóan a felső lebenyekben jobb oldali túlsúllyal emphysema jelei láthatóak.Jobb oldalon a felső lebeny basilisán és a középső lebenyt érintően a pleura egyenetlenül kissé megvastagodott, subpleuralisan kötegezettség, keskeny sávban reticularis rajzolat fokozódás és a 3-as segmentumban 15X25 mm átmérőjű csúcsával a hilus felé tekintő háromszög alakú légtartalom csökkenés észlelhető. Ezen oldalon a 6-os segmentunban két apró, 3 mm-es góc differenciálható, közvetlenül a rekesz fölött hasonló méretű meszes góc ábrázolódik. Bal oldalon paracardialisan ls jobb oldalon basalisan-dorsalisan egy-lét rövid köteg figyelhető meg. A tüdőparenchymában kóros lágyrészterime nem mutatható ki. A tracheábanm a nagyobb légutakban kóros fali eltérés nincs. " Segítene abban, hogy mit is takar ez a lelet? A vélemény szerint metastasisra utaló eltérés nem mutatható ki, de nem hagynak nyugodni, ezek a gócok. 2007-ben bronchialis asthmát állapítottak meg nálam, de évek óta tünetmentes vagyok. nagyon köszönöm előre is a segítségét.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza CT lelet témában

Kedves Kérdező!

A mellkas CT leleten leírt elváltozások valóban nem a daganat áttétei, hanem egyrészt a sugárkezelés utáni hegesedések, másrészt korábbi betegségekből, esetleg dohányzásból adódó maradványelváltozások.

Tennivaló nincs velük, mindössze a rendszeres kontrollra kell járnia.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2015. január 29., 11:05; Megválaszolva: 2015. január 29., 18:03
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Kell aggódnom?
Üdvözlöm Doktornő! Ma jött meg a tüdő ct eredményem és szeretném tudni mi a bajom,kell e aggódjak a leírtakkal kapcsolatban? Válaszát előre is...
Mellkhas szúrás terhesen
Tisztelt Doktornő! 15 hetes kismama vagyok.Szúró,égő érzést tapasztalok már 5 hete a mellkhasomban.Leginkább a nyelőcső,szegycsont irányában,de...
Légzésfunkció
Kedves Dr bő! Légzésfunkciom eredménye a következő! FEV1 79%.Fev1Vc 89%.Segítene nekem ezt értelmezni? Ez nagyin rossz erednény? 42 éves...
Köhögés, szédülés
Jó estét! December 16. - án szültem császármetszéssel, márt ott a kórházban elkezdődött egy köhögés, de mára nagyon erőssé vált, rengeteg...
Folyékony szappan belélegzése