Szaturáció

Tisztelt Doktor úr (nő)! A következő a kérdésem. A feleségem vett az édesanyjának egy oxigén szint mérőt. Az édesanyjának a tüdeje kb 20%-on működik, kap palackos oxigént, ugyanakkor sajnos dohányzik is. Kipróbálták a mérőt magukon, a készülék jól működik. Az anyukájának 87 lett a szaturációja. Az oxigén használata után sem változott az érték, viszont furcsamód egy cigaretta elszívása után az érték felment 93 -ra. Hogy lehetséges ez?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Hangonyi Csilla válasza oxigén szaturáció témában

Kedves Kérdező!

Az oxigén saturáció mérő helyes használata során az értékek bizonyos tartományon belül változnak.Néhány percig mérve folyamatosan változik ez az érték. (befolyásolhatja a bőr nedvessége, hőmérséklete, vagy az elem állapota) A cigaretta elszívása biztosan nem javít az oxigén telítettségen. A palackos oxigén nem tudja a gázcserére alkalmatlan tüdőszövetet pótolni, így a betegség előre haladott stádiumában az oxigén szint nem lesz az egészséges emberekével azonos.

Üdvözlettel:

Kérdés: 2014. február 17., 12:45; Megválaszolva: 2014. február 21., 21:40
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Lelet eredmény
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 