asztma, száraz köhögés

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Évek óta fennálló száraz köhögésem van, ami meghatározatlan időnként kiújul. Van úgy, hogy teljesen elmúlik, illetve van, hogy hetekig, hónapokig fennáll, enyhébb és súlyosabb formában. Sok mindent kipróbáltak már rá az orvosok, allergia próbát tettek fel, ami a leggyakoribb: Nutritív, és Inhalatív allergén próba negatív lett. Jártam fül-orr-gégésznél, Endonas: B.OB: a bal oldali kifejezetten, jobb oldali: enyhén duzzadt, kis Livides alsó kagylók. Véll: Enyhe allerg. Rhinitis, orrtükri képe. Bár orrfolyáson, szemviszketésen nincs. Ezt 2009-ben mérték, azóta többször előjött a száraz köhögésem, de ennyire erősen és makacsul mint most ami már másfél hónapja fennáll, még nem volt. Felkerestem egy tüdőgyógyász szakorvost, aki asztmára gyanakszik, ezért felírt nekem Lertazin 5 mg, Monalux 10 mg, tablettát napi este 1x, és Budesonid Easyhaler-t 2x1 puff-ot. Ez úgy nézett ki, hogy egy pár nap múlva mintha csökkentette volna a köhögésem, de sajnos egy ködös napon, újra visszaerősödött és ez azóta is folyamatosan tart. Nehézlégzésem, légszomjam nincsen, de a köhögés éjszaka is felkelt. Azt szeretném kérdezni, hogy esetleg ezek a gyógyszerek nem megfelelőek, van e másfajta gyógyszer vagy kezelés, ami ezt a problémát megszüntetné? Már nem merek emberek közzé menni, mert ez a köhögés bármikor és bárhol előtör, és olyan mintha megakarnék „fulladni”. A családom szerint nem tudok „intelligensen” köhögni, de ezt sajnos nem tudom befolyásolni. A problémám megoldására válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Erzsébet

Dr. Hangonyi Csilla válasza köhögés témában

Kedves Erzsébet!

Elhúzódó száraz ingerköhögést ami nem jár lázzal és erős fájdalommal, több dolog is okozhat. A leggyakoribbak: asthma, allergia, reflux betegség, egyes magas vérnyomásra szedett gyógyszerek.

A reflux gyanút erősíti, hogy éjszaka is gyakran köhög.

Azt javaslom, szedje tovább a tüdőgyógyász által felírt gyógyszereket, de kérjen gastroenterológiai kivizsgálást is.

Ha egyéb gyógyszert szed, azokat is át kéne nézni ebből a szempontból.

Amennyiben egyéb ok nem igazolódik, és panaszai nem múlnak, keresse fel újra tüdőgyógyászát!

Üdvözlettel:

Kérdés: 2013. január 14., 19:09 ;Megválaszolva: 2013. január 17., 10:30
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mi lehet ez? 3.
Köszönöm az eddigi válaszokat! Azóta a nátha elmúlt. Napi szinten 3-4 erősebb köhögésem még van ilyenkor nem mindig jön fel váladék és nem is...
Mi lehet ez?
Üdv! 1 hete megfaztam fajt a torkom majd elkezdett az orrom folyni. Volt kis hoemelkedesem is. Biztonsag kedveert elmentem covid tesztre mert nem vagyok...
mellkasi és hát fájdalom
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Közel egy éve volt egy kisebb megbetegedésem ami hőemelkedésel és léguti problémával járt (köhögés, légcső...
Tüdőszűrés
Kedves Doktornő! 71 éves vagyok, magas vérnyomás, zöldhályog, reflux az alap betegségeim. Szeptember óta sokat köhögök, váladékkal. Voltam...
Pseudomonas piocianin baktérium? Kék...
Tisztelt Doktorom! Írtam már Önöknek többször is és nagyon meg vagyok elégedve a válaszokkal. Most végső elkeseredésemben kérem...