Nehézlégzés

Tisztelt Doktor Nő, Doktor Úr! Tudom orvoshoz kellene mennem ahelyett hogy itt kérdezösködöm, de külflödön tartozkodom, a párom háziorvosa pedig egyáltalán nem vesz komolyan. A problemám a következő. Egy este rosszul lettem tv nézés közben, úgy éreztem nem kapok levegőt, szédültem, hányingerem volt, először leizzadtam, aztán hidegrázásom volt és remegtem. Másnap elmentem a párom háziorvosához, ő meghallgatott, kijelentette hogy a tüdőmmel semmi gond, biztos pánikroham volt és ne idegeskedjek, ezzel hazaküldött.Nem vagyok pánik beteg.Ezután pár napig jól éreztem magam, de aztán volt még 3-4 fulladásos roham és a nehéz légzés mai napig nem múlt el. Erzem hogy kapok levegőt mégis olyan mintha nem lenne elég és megfulladnék, mintha nem lenne elég helye a tüdőmnek hogy elég nagyra táguljon. Voltam tüdőgyógyászati vizsgálaton, készítettek mellkasrtg-t, légzésfunkciót, allergia tesztet, (testvérem allerigiás asztmás) , és vérvizsgálaton a tüdőgyógyász javaslatára, mert hideg állandoan a kezem és szerinte nagyon sápadt vagyok. Aztán azt mondta minden rendben van, minden eredmény negativ. A légzésfunkciós vizsgálaton viszont a PEF érték 79, 5% os, ez normális? A többi érték 100% és 90% fölött van. A vérvizsgálat eredménye pedig Microcytic RBC. Ennek van valami jelentősége, vagy teljesen rendben van ez is? Ön szerint mi lehet a baj, mi okozza a nehézlégzést? Milyen vizsgálat elvégzéset tartja fontosnak? Kérem segítsen nekem, nem tudom kihez fordulhatnék. Aminek még lehet jelentősege hogy alacsony a vérnyomásom, 90\50 körüli értékeket mérek, 70 fölötti pulzussal, közvetlen rosszullét után 107\64 volt és 97 a pulzus. 25 éves nő vagyok, 177 magas és 64 kg. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Szanyi Andrea válasza nehézlégzés témában

Kedves Kérdező!

A microcitás vörösvérsejt (RBC) utalhat vashiányra normál vörösvérsejtszám mellett is. Ez biztosan nem okoz légzési nehézséget. A PEF (kilégzési csúcsáramlás) 79, 5 %-os értéke a 80%-os kóros határértékhez képest éppen a határ közelében van, ez utalhat esetleg kezdődő asztmára is. Az aszmás rohamra azonban nem jellemző a verejtékezés és a hányinger. A PEF -et érdemes több alkalommal, egy napon belül több időpontban is mérni. Ha a többi légzésfunkciós vizsgálattal és a tüdő hallgatózásával nem igazoltak kóros eltérést, akkor az asztma diagnózisa nem igazolható. A pánikbetegség diagnózisa az allergiás, asztmatikus eredet kizárásával történik.

Kérdés: 2012. november 11., 20:14; Megválaszolva: 2012. november 14., 09:57
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Mellkas Ct
Üdvözlöm Doktornő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz,hogy már régebb óta fennálló fulladásom,ritkán száraz köhögésem is van. Először...
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Légszomj/nehézlégzés
Üdvözlöm! Abban kérném a segítségét, hogy hetek óta nehéz légzéssel küzdök. Éjszaka nem jelentkezik, vagyis nem ébredek meg rá, hogy...
Légszomj, fulladásérzés
Tisztelt Dr. Nő/Úr! Légszomjal küzdök már 2 éve. Nem tudom mi lehet a probléma. Követvezők a tüneteim. Hirtelen fellépő nehézlégzés. Munka...
Biztos jól kivizsgálták?
Tisztelt doktor nő! 19 éves lány vagyok, nem vagyok túlsúlyos, sem cukros sem pajzsmirigyes. 8 hónapja tettem le a cigit mert észrevettem , hogy ha...