világos folt a tüdőn

T. Doktornő/doktor úr! Tüdőszűrés után kontroll röntgenre hívtak be, mint kiderült egy kb 1 cm nagyságú köralakú világos foltot vettek észre a baloldali lebenyen. Az is kiderült, hogy mintegy 2 évvel korábbi röntgen felvételen is fellelhető volt már ugyanez a folt. Miután időbeni változást nem észlelt az orvos - aki egyébként évek óta kezel allergiás asztmával -, feltehetőleg ez miatt más vizsgálatot (pl. CT) nem írt elő. Ugyanakkor visszahívott mintegy 6 hónappal későbbi időpontos vizsgálatra. Mintegy két évvel ezelőtt kimutatott mykoplazmás tüdőgyulladásom volt, amelyet gyógyszeresen kezeltek is. tartósan krákogok és köhécselek, mert a torkomban szinte folyamatosan nyákgombócot érzek. Amúgy közérzetem jónak mondható. Nem alkoholizálok és nem is dohányzom - vagy húsz éve. Az a kérdésem, hogy lehetséges, hogy ez a folt a korábbi tüdőgyulladásom maradványa (hegesedés) , vagy esetleg egy rákos jellegű elváltozás lehet, amely stagnáló állapotban van? Megjegyzem: az utóbbi egy-két évben megszaporodtak a különböző - nem kórós jellegű - anyajegyek a testemen és mintegy három hónapja gombostűfejnyi basaliomát távolítottak el a homlokomról, amelyet szövettani vizsgálattal diagnosztizáltak. Válaszát előre is tisztelettel és üdvözlettel megköszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lajtos Melinda válasza mellkasröntgen témában

Tisztelt Úram!

A mellkas röntgenen leírt elváltozás, ha már két éve is látható volt és nem változott a mérete, akkor nem valószínű, hogy daganatos folyamat, de megfelelhet egy régi gyulladás maradványának. De a mellkas röntgen nem olyan informatív, mint egy mellkas CT, így annak elvégzése javasolt. A basalioma gyakorlatilag áttétet nem ad, de a "megszaporodott anyajegyeket" érdemes lenne kivizsgáltatni, mert sajnos a melaonoma elég gyakran ad áttétet a tüdőkbe.

Dr. Lajtos Melinda
Dr. Lajtos Melinda pulmonológus szakorvos jelölt
Kérdés: 2012. szeptember 21., 06:15; Megválaszolva: 2012. szeptember 21., 20:39
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Lelet eredmény
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 