Mellkas CT

Édesapám 2 évvel ezelőtti tüdöszűrésén elváltozást találtak, akkor abbahagyta a dohányzás, és mivel egy korább tüdőgyulladásból visszamaradt foltnak titulálták Atimos inhallátort írtak fel neki. Egy hónappal ezelőtt megint volt egy kisebb lefolyású tüdőgyulladása, 39 fokos lázzal, antibiotikum kúrát írtak ki neki. Két héttel ezelőtt a szokásos fél éves tüdőgyógyászati kontrollon szintén találtak egy elváltozást, elküldték CT-re. A CT lelettel kapcsolatban érdeklődnék. Lelet: Mellkas CT vizsgálat natívan és kontrasztanyag adását követően axialis síkban a jugulumtól a mellékvesék szintjéig. A jobb felső lebenyben subpleuralisan egy 3 cm körüli, kontrasztanyagot inhomogénen halmozó képlet van, mely spiculált felszínű és caudal irányban medialisan halad a mediastinum mentén. A bal felső lebenyben lateralisan egy 8 mm-es, spiculált felszínű góc van. A tüdőkben emphysema látható, főleg a felső lebenyeken kis tejüvegszerű homályok is ábrázolódnak, néhol confluáló jelleggel. A mediastinumban kettő darab pathológiás méretű nyirokcsomó van. A hilusok rendben. A felső hasban nem látható gócos eltérés. A mellékvesék rendben. Vélemény: A jobb felső lebenyben látható eltérés tumor gyanús, de lehet gyulladásos maradvány is. A bal felső lebenyben látható eltérés szintén tumor gyanús. Lymphadenopathia mediastini. Kontroll vizsgálat javasolt. Köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lajtos Melinda válasza mellkas CT témában

A CT lelet alapján a jobb felső lebenyben leírt elváltozás jellegét tekintve inkább daganatra gyanús, mint gyulladásos folyamatra. A mediastinumban véleményezett két pathológiás nyirokcsomó is erre utalhat. A bal oldali 8 mm-es elváltozásnál sem zárható ki a tumor, így daganat irányában minél hamarabb tovább kell vizsgálódni, ami elsősorban bronchoscopos vizsgálattal jár, de esetleg más invazív (tűbiopszia, műtét) vizsgálat elvégzése is szükséges lehet, hogy mintavétellel kizárják, vagy megerősítsék a daganat lehetőségét.

A kontroll mellkas CT körülbelül csak 2 hónap múlva ajánlatos, akkor pedig mindenképp az előző mellkas CT eredményével össze kell hasonlítatni, hogy hogyan változtak az elváltozások.

A gócok a tüdő felsőlebenyében való elhelyezkedése miatt felvetik TBC lehetőségét is. Így legalább 3-5 köpetet kellene leadni direkt Koch vizsgálatra, illetve a köpetek tenyésztési eredményeit is figyelembe kellene venni, ami kb. 6-8 hét alatt készül el.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Lajtos Melinda
Dr. Lajtos Melinda pulmonológus szakorvos jelölt
Kérdés: 2012. szeptember 11., 18:30; Megválaszolva: 2012. szeptember 13., 00:20
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Kedves Doktornő, Érdeklődni szeretnék, hogy Covid utáni elhúzódó nehézlégzés és tüdőproblémák esetén, ajánlott-e a száraz sóterápia?
Lelet eredmény
Kedves Doktornő! Ma voltam mellkasfelvételen ,és megkaptam az eredményt amiben kérem segítségéz eligazodni. Covidos voltam jelenleg nagyon...
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét szeretném kérni elkészült mellkas rtg. felvétel értelmezésével kapcsolatban, illetve abban, hogy a leírtak...
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Tisztelt doktornő! Nagyjából március végén kialakult tüdőgyulladásom van, hivatalosan márc 31én mutatta ki a CT, amelyen ez szerepel: A tüdőben...
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Néhány éve, időnként enyhe légszomjszerű rohamok törnek rám. Az elsők annyira enyhék...