Ct vizsgálati eredmény

Segítségét kérném, nagyon félek.! Az éves alkalmassági vizsgálaton foltot találtak a tüdőm felett, kivizsgálásra küldött a tüdőgyógyász, amely bronchoscopiából, hasi UH-ból laborból, és CT vizsgálatból állt a bronchoscopia során gyulladtnak találták a bal felső lebenyt, antibiotikumot írtak fel. A beavatkozás során, szövetmintát nem tudtak direkt kicsípni, a hörgőmosó folyadékból a direct Koch vizsgálat negatív lett, és a citológia sem mutatott kórosat. A CT leleten, bal oldalon, az 1/2. segmentumban peripheriasan, dorso- laterálisan 37x25x25mm kiterjedésű, részben köteges jellegű kis levegőbronchogrammot is mutató infiltratum képződés figyelhető meg, amelynek cranialis része kissé tömöttebb struktúrájú, enyhén lobulált felszínű. A bal tüdő egyéb területén, valamint a jobb tüdőben más kóros dentitás eltérés nem mutatható ki. Kérem szépen értelmezze számomra a leletet, és javasoljon esetleg teendőket.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lajtos Melinda válasza tüdőbetegség témában

A CT lelet, illetve a bronchoscopia során látott kép alapján elsősorban gyulladásos folyamat merül fel, ami lehet egy korábban lezajlott tüdőgyulladás maradványa is. Javasolt széles spektrumú, akár kombinált antibiotikum szedése legalább 2 hétig. A célzott antibiotikum kezelés érdekében javasolt köpet (alsó légúti) leadása bakteriológiai vizsgálatra. Az antibiotikum kezelés végén mellkas röntgen kontroll szükséges, hogy lássák változott-e az elváltozás.

A góc a tüdő felsőlebenyében való elhelyezkedése miatt felveti TBC lehetőségét is. Így legalább 3-5 köpetet kellene leadni direkt Koch vizsgálatra, ami arra irányul, hogy fertőző beteg-e, illetve a köpetek tenyésztési eredményeit is figyelembe kellene venni, ami kb. 6-8 hét alatt készül el.

A CT lelet azonban úgy nyilatkozik, hogy az infiltratum „cranialis része kissé tömöttebb”, ami alapján azonban a daganat lehetősége sem zárható ki. Így az antibiotikum kezelés, a TBC irányú kivizsgálás mellett erre is gondolni kell, főleg ha nem változik, vagy méretében növekszik az elváltozás a mellkas röntgenen. Így mindenképp ajánlatos 2 hónap múlva kontroll mellkas CT vizsgálatot készíttetni, az előző mellkas CT eredményével összehasonlíttatni, és ha kell, akkor tumor irányában tovább vizsgálódni, ami ismételt bronchoscopos vizsgálattal, esetleg más invazív (tűbiopszia, műtét) vizsgálat elvégzésével jár, hogy minél hamarabb mintavétellel kizárják, vagy megerősítsék a daganat lehetőségét.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Lajtos Melinda
Dr. Lajtos Melinda pulmonológus szakorvos jelölt
Kérdés: 2012. szeptember 06., 23:22; Megválaszolva: 2012. szeptember 12., 23:54
Kérdések és válaszok: Légzőszervi megbetegedések
Sóterápia Covid után
Kedves Doktornő, Érdeklődni szeretnék, hogy Covid utáni elhúzódó nehézlégzés és tüdőproblémák esetén, ajánlott-e a száraz sóterápia?
Lelet eredmény
Kedves Doktornő! Ma voltam mellkasfelvételen ,és megkaptam az eredményt amiben kérem segítségéz eligazodni. Covidos voltam jelenleg nagyon...
Mellkasröntgen lelet értelmezése
Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét szeretném kérni elkészült mellkas rtg. felvétel értelmezésével kapcsolatban, illetve abban, hogy a leírtak...
Diszkrét tüdőgyulladás DAB
Tisztelt doktornő! Nagyjából március végén kialakult tüdőgyulladásom van, hivatalosan márc 31én mutatta ki a CT, amelyen ez szerepel: A tüdőben...
Légzésnehézség
Tisztelt Doktornő, 7. éve egyáltalán nem dohányzom. 
Néhány éve, időnként enyhe légszomjszerű rohamok törnek rám. Az elsők annyira enyhék...