Valyon szükséges lehet a mammográfia/tomoszintézis?

Tisztelt Doktor úr! Olvastam a bemutatkozását, nem másodvéleményt, csupán tanácsot szeretnék kérni. Most ősszel töltöttem be a 35 életévemet, s mivel fontosnak tartom a prevenciót, nemrégiben elmentem egy emlő ultrahangra. Az orvos már a tapintásos vizsgálat során megjegyezte, hogy a bal emlő külső-felső negyedében egy kb 3cm-es, mobilis képlet tapintható, (így is került rá a leletre) de valószinű, hogy csak mirigyállományról van szó. Az uh vizsgálat megerősítette mindezt, a leírt anamnézis a következő lett: " a bal emlőben a tapintható terimének megfelelően mirigyállomány látható. Az emlőkben kóros echoszerkezetű eltérés nem figyelhető meg. Az axillákban pathológiai méretű és szerkezetű nyirokcsomó nem látható." A leletem negatív lett, viszont a vizsgálatot végző orvos (erről beszéltünk is az uh közben) már 35 éves kortól javallja a mammográfiát, ez javaslatként a papírom aljára rá is került. Kérdésem a következő: Van okom bármiért aggódni, érdemes lenne komolyabb vizsgálatot végezni az észlelt "probléma" okán? Kissé tanácstalan vagyok, egyik szakorvos 40 éves kor alatt csak indokolt esetben, a másik már 35 éves kortól ajánlja a mammográfiát.. Ráadásul (vidéki vagyok) a környékbeli magánklinikákon érdeklődve szembesültem a ténnyel, hogy legelőbb csak január második felére kapnék időpontot. Viszont én külföldön dolgozom és év elején vissza kell térnem a munkahelyemre. Egy ilyen esetben mennyire indokolt-sürgős a mammográfia? Köszönöm, ha tud bárminemű iránymutatással szolgálni!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza a Emlő ultrahang és mammográfia témában

Tisztelt Kérdező! Az Ön életkora valóban éppen azon a határon van, ami felett az általánosan elfogadott alapelvek szerint az emlő ultrahangvizsgálata nem elégséges, hanem elsősorban mammográfia végzendő. Azt azonban nem írta meg, hogy a véleményben pontosan hogyan szerepelt a mammográfiára vonatkozó javaslat: az ultrahangvizsgálat kiegészítésére, vagy a későbbiekre értette-e. A negatív ultrahangos leletre tekintettel én inkább az utóbbira gondolok; azaz, a további szűrései alkalmával már mammográfiával kell kezdeni, és annak a kiegészítője lehet az ultrahang. Ha viszont az életkora miatt az ultrahangot már nem tartotta elégségesnek és ezért javasolta biztonság kedvéért a mammográfiát is, akkor a lakóhelyétől távolabb, egy nagyobb városban esetleg találhat olyan helyet, ahol még idén el tudják készíteni a felvételt, vagy elvégeztetheti abban az időpontban, amikor legközelebb Magyarországra tud jönni.

Kérdés: 2020. december 09., 19:20; Megválaszolva: 2020. december 11., 16:45
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Csípő mr vizsgálat
csecsemőmirigy
Húgycső, húgyhólyag vizsgálata...
Daganat gyanú?
sikeres mellkas rtg.
Tisztelt Dr. Úr! Lehet a kérdésem kissé szokatlan finoman kifejezve, de arra lennék kíváncsi, hogy volt 2 melldaganatom 20 év különbséggel, az...