• Mikromeszesedés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        2018.novemberében elmentem az éves komplex mammográfiai szűrésre. A radiológiai vélemény: bizonytalan dignitású micromész csoport a jobb emlőben, melynek további tisztázasára kontrasztanyagos MR és ennek függvényében core biopszia javasolt. Továbbá kóros képlet vagy szerkezeti torzulás nem mutatható ki. A bőr normális vastagságú. Szimmetrikus mirigyállomány. UH vizsgálat: a tejutak nem tágabbak, a bőr vastagsága megtartott, mormális mirigyállomány. 2018.november vége: MRI vizsgálat/ kontrasztanyagos Vélemény: Invazív malignus folyamatra vagy magasabb grade- ü DCIS utaló kóros eltérés nem ábrázolódott, de egyes daganatok rejtve maradhatnak.( pl: low internedier grade DCIS) Mindkét emlőben elszórtan megfigyelhető egy egy 3-5 mm- es, részben lapos cysta. 2019.január: jobb emlő core biopsziája/ stereo taxias core biopszia Iránydiagnozis: emlőben lévő meghatározatlan képlet. Diagnózis: Ép emlőszövet, B1 Mikromész nincs. A mammográfiát végző doktornő szerint, lehetséges, hogy nem találtak el a meszesedés helyét, mert ahonnan végezték a mintavételt, ott nem volt mikromész. Közel két hónapja rettegésben éltem, hogy mit fognak találni. Erre nem lettem okosabb. Fél év múlva kontroll. Kivancsi vagyok a doktor úr véleményére.

        Dr. Laki András válasza a Mammográfia témában

        Tisztelt Kérdező! A teljes leletek, felvételek és vélemények pontos ismerete nélkül nehéz korrekt választ adni. Ha már - jogosan - felmerült a gyanú, hogy a biopszia nem a megfelelő helyről készült, mert annak tartalmaznia kellett volna a mikromeszesedéseket, akkor nem jött-e szóba a biopszia megismétlése? Az jó hír, hogy semmilyen módszerrel nem lehetett konkrét tumoros képletet kimutatni, de ha egyszer felállították a biopszia indokoltságát és a beavatkozás nem tűnik eldöntő értékűnek, akkor így még nem lehet biztosat kimondani.


        Kérdés: 2019. január 15., 20:09; Megválaszolva: 2019. január 18., 10:12

      • Kérdések és válaszok a témakörben: