• Mammográfia

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktor Úr! A komplex mammográfián a következő leletet kaptam. Fizikális vizsgálat: A bőr ép. A hónaljárkokvan kóros nyirokcsomó nem tapintható. Az emlőbimbokból valadék nem ürül. Röntgen: A jobb emlőről kiegészítő lat- lat és 2 irányú nyagyított felvétel készült. Szimmetrikus mirigyállomány, melyen belül a jobb emlő belső alsó negyedében a mamillától 5 cm- re 6 mm es területen enyhe polymorphiát mutató csoportosan elrendezett micromeszek ábrázólódnak. Kóros képket vagy szerkezeti torzulás nem mutatható ki. A bőr normális vastagságú.. Uh vizsgálat: Szimmetrikus, mindkét oldalon normálus mirigyállomány. A bel emlő külső felső negyedében kb 8 cm es területen a zsírállományon belül több 3-5 mm es cystosus képlet látható., mely körül a zsirszövet kissé inhomogénebb. Egyéb kóros körülírt uh eltérés nem észlelhető. Kóros nagyságú vagy echoszerkezetű nyurokcsomó az axillaris, infraclavicularis, pectoralis, parasternalis régiókban nem mutatható ki. Vélemény: Mr javasolt. Amióta ezt a leletet megkaptam, megváltozott az életem. Nagyon félek. Már aludni sem tudok nxugodtan. Két hónapja volt egy autóbalesetem ahol a biztonsági öv nagyon megszorította a mellemet, az anyósülésen ültem, de légzsák nem nyílt ki. Összefügghet? Várom válaszát!

        Dr. Laki András válasza a mammográfia témában

        Tisztelt Kérdező! Ha a komplex emlővizsgálati vélemény az Ön által leírtak szerint, egyéb részletezés nélkül csak annyit tartalmazott, hogy „MR vizsgálat javasolt”, akkor én a távolból még kevésbé tudhatok egyértelműen állást foglalni. Emellett a felvételeket sem láthatom. Azt vélem a leírásából, hogy az ultrahang vizsgálat során talált, inhomogén zsírszöveten belül látott kis cystosus (=folyadéktartalmú) képletek akár a balesetből is származhatnak, kis vérzések maradványa is lehet. (Volt-e ennek a helyén külsérelmi nyom, bevérzés, duzzanat? ) Az MR vizsgálatot szerintem elsősorban nem emiatt javasolták, hanem a micromeszesedések (apró mészrögök) miatt. Ezek a mészrögök is sokfélék lehetnek, és vannak olyan típusok, amiket indokolt tovább vizsgálni MR-rel, hogy nincs-e olyan elváltozás a háttérben, ami az addigi vizsgálatokkal nem látható.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. november 20., 06:51; Megválaszolva: 2018. november 22., 20:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! Három éve kivették az epeköveimet és az epehólyagomat.A mai napon voltam hasi ultrahangon, mert az utóbbi időben többször éreztem fájdalmat a jobb bordaív alatt. "A máj normális nagyságú, diffuse fokozott reflexiót...
        2007 ben diagnosztizált Crohn betegségem miatt 2 évente készül hasi MRI enterografia ami most esedékes volt. Majd ennyi eltérést írták az eredménybe, hogy a bal os ileiben 20*14 mm-s folyadék jeladású képlet látszik. Radiológiai vélemény:...
        Üdvözlöm. Ma voltam hasi uh.-on és a következő eredményt kaptam: A hepar mérsékelten nagyobb,echodusabb,finoman inhomogén,góc nem látható benne. Az epeutak nem tágak. A cholecysta átl. nagyságú, kőmentes,fala normális. A pancreas echodus,a...
        Tisztelt Cím! 17 éves fiú gyermekem március hónapban labdarúgás közben balesetet szenvedett, melyben megsérült a mája. A napokban végzett MR vizsgálat során az alábbi leletet kaptam: A máj VI. szegmentumában subcapsularisan egy kb. 3 x 2,6...
        Kedves válaszadó! Emlő tomoszintézis leletem értelmezését szeretném kérni. Az interneten való tájékozódásom alapján attól tartok, hogy a mészszemcsék a kezdődő mellrák előjelei is lehetnek. Ön szerint szükség lenne sztereotaxiás...
        Tisztelt Doktor Úr! Pajzsmirigy problémára utaló panaszom nem volt, de a pulmonológus doktornő amikor áttapintotta a nyakamat duzzadtnak érezte a pajzsmirigyemet, ezért javasolt egy ultrahang vizsgálatot. (Illetve a labor kérő lapon is jelölte a...
        Mit jelent az MR vizsgálat eredménye. Koponya MRI és MRA vizsgálat Sagittalis T1, axialis T2, DWI és ADC, coronalis FLAIR, SWI, valamint 3D TOF mérések készültek. A vizsgálóberendezés típusa: SIEMENS MAGNETOM AERA 1,5T Életkor: 52 év...
        Tisztelt doktor Úr! Édesanyám MRI felvételének kiértékelése az alábbi: Sacrum MR vizsgálat (T2 tse sag, T2 tirm cor, T1ste cor, T2 ste tra, T1 tse tra) A sacrum ive harmonikus. A sacrumon és mindkét oldalon az SI rés mellett a iliacalis felszin...