Mikromeszesedés oka, következménye mellben

A mammográfián észlelt mikromész jelenlétét okozhatja-e, hogy 3-4 éve heti 3x fél darab Béres 500-as Calciumot szedek? Ill. ez a több "apróság" lehet-e az oka, hogy a vizsgálatot nem kellemetlennek, hanem igen fájdalmasnak éreztem. Erre hivatkozva kérhetek-e más jellegű vizsgálatot? Köszönöm válaszát

Dr. Laki András válasza mammográfia témában

Tisztelt Kérdező!

Az emlőben talált mikromeszesedéseknek nincs közük a táplálkozással vagy táplálékkiegészítőkkel bevitt kalciumhoz. Az emlőben többféle mikromeszesedés fordulhat elő, melyek jelentősége is az adott képtől függ. A fájdalmat nem a mikromeszesedések okozzák. A fájdalomtűrő képesség

személyenként változó lehet. Az Ön korában a mammográfia az emlő alapvető képalkotó vizsgálatának számít és ha a talált

mikromeszesedéseknek jelentőségük van (erre a lelete valószínűleg utal is ) , akkor azt követni is csak mammográfiával lehet. Az emlőt képalkotó vizsgálatok közül ultrahanggal és MRI-vel is lehet vizsgálni. Az ultrahang 30 év felett leginkább a mammográfiát kiegészítő vizsgálat, emlő MRI-t pedig bizonyos centrumokban végeznek és speciális kérdések megválaszolására való.

Kérdés: 2013. január 07., 14:34 ;Megválaszolva: 2013. január 09., 21:38
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Mammgoráfia mit mutat meg
Tisztelt Doktor Úr! Mammográfián vettem részt nemrég, mert csomót tapintottam a mellemben. Ott nem láttak semmit. UH-ra is elküldtek, ott sem...
Mikromeszesedés
2018.novemberében elmentem az éves komplex mammográfiai szűrésre. A radiológiai vélemény: bizonytalan dignitású micromész csoport a jobb emlőben...
Mammográfia
Kedves Doktor Úr! A komplex mammográfián a következő leletet kaptam. Fizikális vizsgálat: A bőr ép. A hónaljárkokvan kóros nyirokcsomó nem...
Lelet
Rendszeresen, évente járok mammográfiára illetve mell ultrahangra. A mostani vizsgálat eredménye: jobb mell 8mm mikromész. Nagyon megijedtem. A...
mammográfia
Mammográfia leletem: Zsiros involutio, mérs.mastopathiás kötegezettséggel. Mk.oldalon kis tejjárat-meszesedések vannak. Retroareolarisan minimális...