• Magas vörösvértest szám

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kislányomnak visszatérő orrvérzés miatt kértünk laborvizsgálatot. Fül-orr gégészeti vizsgálat negatív. Megfázásos időszakban jön elő, van hogy napi 2-3x, később hetente 2-3 alkalommal szokott vérezni az orra. Más tünete alapvetően nincs, energikus, mozgékony gyerek. Ami nyugtalanít, hogy a vérképben már évek óta emelkedett a vörösvértestszám. Általában 5,4 és 5,6 T/l között. Most megint 5,6. A gyerekorvos szerint nem kell vele foglalkozni. Ön mint hematológus mit javasol? Valóban banális dolog, vagy igényel nagyobb odafigyelést? Jelenlegi eredményei az alábbiak. (képként is csatolom a leletet.) Köszönöm válaszát! Tesztnév Eredmény Egység F Referencia --------------------------------------------------------------------------------------------- Vörösvérsejt süllyedés 5 mm/h 0 - 25 Protrombin (INR) 1,03 Normál tartomány : 0,9..1,1 Terápiás tartomány: 2,0..4,5 Protrombin idõ 9,20 s 7,70 - 9,70 GOT 31 U/l 3 - 35 GPT 15 U/l 3 - 35 Alkalikus foszfatáz 312 U/l 69 - 325 Karbamid 4,2 mmol/l 1,8 - 6,4 Kreatinin 55,0 μmol/l 21,0 - 65,0 eGFR (ml/p./1.73 m^2) 18 év alatt nem számítható Glükóz 4,6 mmol/l 3,3 - 5,6 C reaktív protein 0,11 mg/l 0,00 - 5,00 Vas 13,6 μmol/l 9,0 - 21,5 Transzferrin 2,7 g/l 2,0 - 3,6 Transzferrin telítettség 20 % 15 - 45 Teljes vaskötõ kapacitás 67,8 μmol/l 42,8 - 85,6 Ferritin 24,6 μg/l 6,0 - 320,0 TSH 3,260 mIU/l 0,400 - 4,000 Vérkép Fehérvérsejtszám 5,5 G/l 4,5 - 13,5 Neutrofil granulocita # 2,52 G/l 1,80 - 8,00 Limfocita # 2,19 G/l 1,20 - 6,00 Monocita # 0,61 G/l 0,00 - 0,80 Eozinofil granulocita # 0,19 G/l 0,00 - 0,55 Bazofil granulocita # 0,02 G/l 0,00 - 0,20 Neutrofil granulocita % 45,60 % 20,00 - 60,00 Limfocita % 39,60 % 25,00 - 45,00 * Monocita % 11,00 % * 1,00 - 6,00 Eozinofil granulocita % 3,40 % 1,00 - 5,00 Bazofil granulocita % 0,40 % 0,00 - 1,00 * Vörösvérsejtszám 5,6 T/l * 3,9 - 5,1 Hemoglobin 142 g/l 115 - 145 Hematokrit 0,42 l/l 0,35 - 0,45 * MCV 75,9 fl * 81,0 - 100,0 * MCH 25,5 pg * 26,0 - 34,0 MCHC 336 g/l 310 - 360 * RDW-SD 34,9 fl * 37,0 - 54,0 Trombocitaszám 299 G/l 150 - 400 MPV 9,1 fl 9,0 - 13,0 Vizelet általános fajsúly 1025 g/l 1005 - 1035 pH 5,0 4,8 - 7,8 Fehérje Pozitív * Nitrit Negatív Keton Negatív Urobilinogén Normál Bilirubin Negatív Vörösvérsejt Negatív Fehérvérsejt Negatív Cukor Negatív Vizelet üledék Megjegyzés A vizelet üledékben semmilyen kóros elváltozás nem figyelhetõ meg.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a vörösvértest témában

        KEdves Kérdező! NEm, tényleg nem kell hogy gond legyen, ha magasabb lenne a hgb is lehet felmerülne tüdőbetegség vagy polycitaemia. De így nem gondolom. Az orrvérzés miatt ha nem helyi ok a fül orr gégész szerint és nem kell elsütni esetleg vérzési időt lehetne meghatározni. Nincs e vérzékenysége. nNem sürgős jelleggel lehet neki hemat időpontot kérni, ha tényleg nem fül orr gége probléma.


        Kérdés: 2019. szeptember 18., 21:51; Megválaszolva: 2019. szeptember 19., 08:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Remélem így már látszik a labor lelet:)