• Magas vörösvértest szám

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Kislányomnak visszatérő orrvérzés miatt kértünk laborvizsgálatot. Fül-orr gégészeti vizsgálat negatív. Megfázásos időszakban jön elő, van hogy napi 2-3x, később hetente 2-3 alkalommal szokott vérezni az orra. Más tünete alapvetően nincs, energikus, mozgékony gyerek. Ami nyugtalanít, hogy a vérképben már évek óta emelkedett a vörösvértestszám. Általában 5,4 és 5,6 T/l között. Most megint 5,6. A gyerekorvos szerint nem kell vele foglalkozni. Ön mint hematológus mit javasol? Valóban banális dolog, vagy igényel nagyobb odafigyelést? Jelenlegi eredményei az alábbiak. (képként is csatolom a leletet.) Köszönöm válaszát! Tesztnév Eredmény Egység F Referencia --------------------------------------------------------------------------------------------- Vörösvérsejt süllyedés 5 mm/h 0 - 25 Protrombin (INR) 1,03 Normál tartomány : 0,9..1,1 Terápiás tartomány: 2,0..4,5 Protrombin idõ 9,20 s 7,70 - 9,70 GOT 31 U/l 3 - 35 GPT 15 U/l 3 - 35 Alkalikus foszfatáz 312 U/l 69 - 325 Karbamid 4,2 mmol/l 1,8 - 6,4 Kreatinin 55,0 μmol/l 21,0 - 65,0 eGFR (ml/p./1.73 m^2) 18 év alatt nem számítható Glükóz 4,6 mmol/l 3,3 - 5,6 C reaktív protein 0,11 mg/l 0,00 - 5,00 Vas 13,6 μmol/l 9,0 - 21,5 Transzferrin 2,7 g/l 2,0 - 3,6 Transzferrin telítettség 20 % 15 - 45 Teljes vaskötõ kapacitás 67,8 μmol/l 42,8 - 85,6 Ferritin 24,6 μg/l 6,0 - 320,0 TSH 3,260 mIU/l 0,400 - 4,000 Vérkép Fehérvérsejtszám 5,5 G/l 4,5 - 13,5 Neutrofil granulocita # 2,52 G/l 1,80 - 8,00 Limfocita # 2,19 G/l 1,20 - 6,00 Monocita # 0,61 G/l 0,00 - 0,80 Eozinofil granulocita # 0,19 G/l 0,00 - 0,55 Bazofil granulocita # 0,02 G/l 0,00 - 0,20 Neutrofil granulocita % 45,60 % 20,00 - 60,00 Limfocita % 39,60 % 25,00 - 45,00 * Monocita % 11,00 % * 1,00 - 6,00 Eozinofil granulocita % 3,40 % 1,00 - 5,00 Bazofil granulocita % 0,40 % 0,00 - 1,00 * Vörösvérsejtszám 5,6 T/l * 3,9 - 5,1 Hemoglobin 142 g/l 115 - 145 Hematokrit 0,42 l/l 0,35 - 0,45 * MCV 75,9 fl * 81,0 - 100,0 * MCH 25,5 pg * 26,0 - 34,0 MCHC 336 g/l 310 - 360 * RDW-SD 34,9 fl * 37,0 - 54,0 Trombocitaszám 299 G/l 150 - 400 MPV 9,1 fl 9,0 - 13,0 Vizelet általános fajsúly 1025 g/l 1005 - 1035 pH 5,0 4,8 - 7,8 Fehérje Pozitív * Nitrit Negatív Keton Negatív Urobilinogén Normál Bilirubin Negatív Vörösvérsejt Negatív Fehérvérsejt Negatív Cukor Negatív Vizelet üledék Megjegyzés A vizelet üledékben semmilyen kóros elváltozás nem figyelhetõ meg.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a vörösvértest témában

        KEdves Kérdező! NEm, tényleg nem kell hogy gond legyen, ha magasabb lenne a hgb is lehet felmerülne tüdőbetegség vagy polycitaemia. De így nem gondolom. Az orrvérzés miatt ha nem helyi ok a fül orr gégész szerint és nem kell elsütni esetleg vérzési időt lehetne meghatározni. Nincs e vérzékenysége. nNem sürgős jelleggel lehet neki hemat időpontot kérni, ha tényleg nem fül orr gége probléma.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Kérdés: 2019. szeptember 18., 21:51; Megválaszolva: 2019. szeptember 19., 08:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktorno! Nagyon felek, hogy agydaganatom van. Aprilisban mar volt ilyen felelmem, akkor csinaltattam nativ koponya ct es mr felvetelt, mindketto negativ lett. Keszult baep viszgalat is, ami szinten negativ.2 neurologus is negativot velemenyezett....
        Tisztelt Doktornő! Kérem legyen szíves megnézni a mellékletben található leletemet! 30 hetes terhes vagyok! 2016 óta magas a vas a szervezetemben,ezzel járok már több mint 1éve hepatológiára! Ez mostanra lecsökkent a terhesség miatt! De...
        A segítségüket kérem az alábbiakban, párom kb. fél hónapja észre vett a combhajlat- lágyéki részen két duzzanatot (ami a vizsgálat alapján három). Volt urológián ott nem találtak semmit, vérvételen is aminek jók az eredményei....
        Tisztelt Doktornő! 27 éves nő vagyok, a laboreredményemben eltérés mutatkozik a transzferrin (1,8 g/l; ref.: 2,0-3,6) és a transzferrin telítettség (64 %; ref.: 15-45 %) értékeiben. Határértéken belül van a vas (29,2 nmol/l; ref.: 10,7-32,2)...
        Üdvözlöm! Szülés után volt alkalmam megcsináltatni egy trombózis panel tesztet, mert szeretnék újra fogamzásgátló tablettát szedni. Az eredménnyel kapcsolatban az lenne a kérdésem hogy van valami teendőm vagy ez így normális és...
        Kedves Doktornő! Azt szeretném kérdezni, hogy ha a vérképben az RDW-SD kicsit alacsony (36,2 fl), de mellette jó a vörösvérsejtszám a fehérvérsejtszám, Hemoglobin, Hematokrit, MCV, MCH, MCHC, Trombocitaszám, és az MPV is és minden egyéb...
        Tisztelt Doktornő! Kislányomnak visszatérő orrvérzés miatt kértünk laborvizsgálatot. Fül-orr gégészeti vizsgálat negatív. Megfázásos időszakban jön elő, van hogy napi 2-3x, később hetente 2-3 alkalommal szokott vérezni az orra. Más...
        Kedves Doktornő! Vérszegénység gyanúja miatt csináltattam vérvételt. Az alábbi értékek lettek csillagosak, ezeken kívül minden értékem a referencia tartományon belül van. B12 vitamin: 112 Ref: 133-675 VVT: 5,2 Ref: 4,0-5,2 Hematokrit:...
        Kedves Doktornő! Már máskor is segített nekem a mindig nagyon egyértelmű válaszaival, amit nagyon köszönök. A tarkóm bal oldalán van egy nyirokcsomó, ami 10 évvel ezelőtt kb 3 hónapig fájdalmatlanul duzzadt (1,6mm) volt, a heamatológus...
        Kedves Doktorno! Lehet, hogy ez nem az On szamterulete, de bizom benne hogy fog tudni nekem valaszolni. Tegnap vettem eszre a labszarcsontomnal egy kis dudort. Enyhen elmozgathatonak talalom, nem kokemeny. Nyomasra enyhen faj, olyan errzes mint amikor az...