• Nyirokcsomók

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm.a proplémám a következő:kb 1,5honapja érzékenyek és néha fájnak a nyirokcsomóim a lágyék,hónalj,és nyaki régiókban mind a két oldalt,ez a fájdalom,érzékenység változó.a háziorvos vérképet csináltatott ami teljesen rendben volt.még az crp is,majd uh.vizsgálat ami a hasi régióban semmi elváltozást nem talált a honaljakban kb 2x1cm reaktiv nyirokcsomót.majd az ágyékban mindkét oldalt 2,5x1cm reaktiv nyirokcsomó látható. A bal honalj régióbol vékonytű biopsziával mintát vettek,patológus uh-segitségével aminek az eredménye:Mikroszkópos leírása;He festés után sejtgazdag kenetet láthatunk.Az anyagban polymorph,Lymhoid sejtpopulácio figyelhető meg.Atypusos elemeket a minta nem tartalmaz. Diagnózis:Malignitás nem igazolható Vélemény:a látott cytologiai kép alapján a punctio nyirokcsomót ért,melyen belül lényeges eltérés jelenléte nem igazolható.ezt az eredményt vissza vittem hematológushoz aki azt javasolta,hogy vastagtű biopsziára menjek mert az eredmény nem megfelelő. A kérdésem az lenne,hogy a lymfoid sejtpopuláció rosszat jelenthet?hematologus szerint nem megbizhato a vékonytű,a patológus azt mondta aggodalomra semmi okom.de kinek higgyen az ember?szeretném szíves véleményét kikérni,hogy érdemes-e aggodnom és tovább vizsgáltatni vagy elég s vékonytű vizsgálat is?köszönöm válaszát

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a lgl témában

        KEdves kérdező. A lymfoid sejtpopuláció érdemben élettni, valóban nincs vele gond. Jó hogy jó lett a lelet, a hematológus azért nem fogadja el szerintem, mert inkább rendes biopsziát szeretünk látni, nem vékonytűt. Kicsit a biztosra menés érdekében. De a jó labor és uh lelet és a nem rossz patológiai jelet összességében azt jelzi hogy remélhetőleg nem lesz gond. A sok helyen lévő nyirokcsomót mégsem szeretjük érdemes követni, esetleg vírus szerológiát nézni.


        Kérdés: 2019. július 08., 20:26; Megválaszolva: 2019. július 09., 09:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben: