• Hepatits-C kezelése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Ujj Zsófia Ágnes Doktornő! 10 éve Hív-pozitív vagyok, gyógyszert szedek, nagyon jók az eredményeim, próbálok egészségesen élni. De kb. 6 hónapja a szokásos negyedévi vérvétel során, amit a Szent László Kórházban végeznek, kiderült, hogy Hepatitis-C fertőzésem van és gyulladás van a májamban, elég magas értékekkel. Én alapvetően jól érzem magam, nem igazán észlelek változást a korábbiakhoz képest, ezért nem is kellett befeküdnöm a kórházba. A Doktor Úr azt mondta, hogy megvárjuk a márciusi vérvétel eredményét, hogy mennyire javul a helyzet, mert ha nem is sok az esélye, de akár teljesen el is tűnhet a fertőzés kezelés nélkül is. Illetve, hogy milyen kezelésre lesz szükség az pedig leginkább majd a nyári vérvétel után fog kiderülni, addig nincs mit tenni ezzel. A diétát és nyugodt életet javasolták addig is. Egy hasonló helyzetben lévő ismerősömmel beszéltem erről, ő kb. 4 éve kapta el. Ő most 4 év után kapta csak meg azt a drága, (ha jól tudom kb. 5 millió forintos) 8-12 hetes kezelést, amit várólista alapján 4-5 évnyi várakozás után finanszíroz az állam és lehet csak megkapni. Elmondta, hogy a 4 év elég nehéz volt, mert erős fájdalmak, hányás, hasmenés, kiütések, stb, jelentkeztek ez idő alatt rendszeresen. elmondta, hogy amikor elkapta 4 éve, akkor a Kórházban felkínáltak neki egy olcsóbb interferonos kezelést, de mivel azt hallotta, hogy az ritkán hatásos és leterheli nagyon az immunrendszertannak, rossz mellékhatásai vannak és talán még veszélyes is némely esetben, így azt ő akkor elutasította és inkább kivárta a 4 évet. Az lenne a kérdésem, hogy abban az esetben ha nekem is csak ez a lehetőség áll fent, hogy csak 4 év múlva kaphatom meg a kezelést, akkor van e más megoldás, hogy hamarabb kaphassam meg. Úgy értem, hogy ha én részben, vagy teljesen kifizetném, akkor pl. magánorvosi, kórházi ellátás keretében ezt megkaphatná-e pl. nyáron, amikor már az eredmények alapján látszik, hogy szükségem van erre. Édesapám is orvos, de ezen a területen nincs konkrét, pontos ismerete, ezért is fordultam Önhöz. Segítségét és válaszát előre is nagyon köszönöm.

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a hepatitis témában

        Kedves Kérdező! Ismerni kellene a hepatitic C fertőzésének részleteit. Csak vírushordozó-e? Bár ha gyulladás van a májában akkor feltehetően aktív a fertőzés. Ennek számokkal kifejezett értékei, pl. a vírus kópia száma is fontos abban, hogy kell-e és mivel kezelni (egyedileg igénylig a gyógyszert is, így a várólista módosulhat), illetve valamennyire képet is adhat arról mire lehet számítani. Ezek nélkül nehéz megmondani. Három dolog, egyrészt a barát helyzete és betegsége csak egy dolog. Mindenkiét egyedileg kell értékelni, összehasonlítani nem lehet. Második, a HIV fertőzés nyilván nem előnyös a hepatitis szempontjából, mert ez eleve gyengült immunrendszert sejtet. Ezt tudni kell, ezért sem lehet másokkal összehasonlítani. Harmadik a Szent László "jó hely", jó kezekben van szerintem. Esetleg majd ha van konkrét számeredmény akkor írjon, így nehéz mit mondani


        Kérdés: 2019. február 21., 17:52; Megválaszolva: 2019. február 23., 10:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: