Vas többlet

Tisztelt Dr. Ujj Zsófia! Évek óta a vérképemben a vas 33 és 42 umol/L között ingadozik. A normál referencia tartomány 9, 0-27 umol/L.Emellett még a összes bilirubin 30 és 60 umol/L között van. A direkt bilirubinnál 5 a normál érték, nálam 6 és 9 szokott lenni.Ez attól függ, hogy vérvétel előtt meddig éhezem. A labor eredményeimben minden más a referencia tartományon belül van.Csak a bilirubin és a vas mellett van mindig csillag. A bilirubin probléma gyermek korom óta fennáll. A házi orvosom egy bizonyos Gilbert-kórt említett. Azt mondta, hogy ezzel ne foglalkozzak, mert egy ártalmatlan állapot. A Vas nem tudom, hogy gyerek korom óta magas lehet-e, ugyanis a gyerek kori labor eredményeimben nem nézték.Így nem tudom pontosan, hogy egyáltalán mióta van ez. A házi orvosom ezt nem látja problémának, és egyéb vizsgálatokra sem küldött.Nemrég hallottam, hogy hosszú távon a sok vas lerakódik a szervezetben és ennek súlyos következményei lehetnek.Nem szedek semmilyen vitamint és kevés olyan ételt fogyasztok amiben sok a vas.Nem is dohányzom. Alkoholt, ha nem is napi szinte, de rendszeresen fogyasztok hosszú évek óta.Általában tömény italokat iszom, whiskyit és pálinkát.Hétvégente egy kicsit többet is, de nem részegségig. A Dr.Nő szerint elképzelhető, hogy a vas többletet az alkohol váltja ki? 4-5 év alatt okozhatott károsodást a szervezetembe az emelkedett vas szint? Aggódom ezért.Esetleg érdemes lenne jobban kivizsgálni ezt a dolgot? Nagyon szépen köszönöm a segítségét. A munkájához további sok sikert kívánok. Üdvözlettel: Mihály

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza Gilbert kór témában

Kedves Mihály!

A gyerekkor óta magasabb bilirubin szint valóban Gilbert kór mellett szól, mellyel elvileg nincsen teendő. Ebben a szindrómában van egy kis fokozott vörösvértest lebomlás ami emeli a vas szintjét. Ez hosszú időn keresztül valóban le tud rakódni amit hemoziderózisnak nevezünk. Ezt labor vizsgálattal lehet ellenőrizni és követni. Ha nem volt, akkor érdemes a vas szint mellett ferritint nézni (ez a raktározott vas) , nem-e lényegesen magasabb. De vas lekötő gyógyszert általánosságban csak 1000 feletti ferritin mellett adunk, ennyi nem szokott lenni Gilbert kórban. Emellett a vas körforgásra utaló szolubilis transzferin receptort szokás megnézni. Szóval egy teljes vas panell kellene, háziorvosa biztos tud benne segíteni. Így látatlanban valószínű lehet benne kis eltérés, de nem kezelendő.

Viszont, egyetlen egy dolog rontja a máj funkcióját, az alkohol. Aki Gilbert kóros, tilos alkoholt inni! Nem is tudom máj érintettségnél hogy merülhet fel alkohol fogyasztás, főleg tömény. Rontja a laborokat is, emellett sokkal könnyebben kialakulhat májzsugor és középkorában májelégtelenség! Szerintem ezt kellene abbahagyni, más megszorítás nem szükséges.

Kérdés: 2016. február 21., 12:11 ;Megválaszolva: 2016. február 21., 15:01
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt
Magasabb értékek
Magas vasszint
Kedves Doktornő! 16 éves lányom vasértékei miatt aggódom. Erős hajhullása miatt csináltattunk vérképet (ismét) , és mivel a család mindkét ága...