visszatér vagy nem tér vissza

T.Doktor Úr/Úrnő, közel 3 éve diagnosztizáltak nálam kissejtes non-Hodgkint, ami után a kissejtes non-Hodgkin áttranszformálodott nagysejtessé.Jelenleg remisszióban vagyok és Mabthera kezelést kapok.Kérdésem hogy most a kissejtessel vagyok remisszióban (ami vissza szokott térni) vagya nagysejtessel ami nem szokott visszatérni. Mi a statisztika vissza fog térni a kissejtes limfóma vagy mivel a nagysejtesre elég erős kemót kaptam nem tér vissza a kissejtes sem.Köszönettel

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Földi Ildikó válasza non-Hodgkin limfóma témában

Kedves Kérdező! Limfómák kialakulása során a limfocyták képződése, érése szenved zavart, egy-egy sejt "megbolondul", és megakad egy érési, fejlődési szinten, és kontrollálatlanul osztódik, szaporodik: felhalmozódnak az éretlen és valódi működésüket ellátni képtelen sejtek, ez okozza a tüneteket. Attól függően, hogy ez a hiba melyik érési szakaszban történik, és a kóros sejtek hogyan jellemezhetőek nevezik el a betegséget (T vagy B sejtes, kis vagy nagysejtes stb...) . tehát Önnek nem kétféle betegsége van, hanem a kissejtes limfóma valószínűleg átalakult nagysejtessé, ami azt jelenti, hogy továbbra is a limfocyták betegek, csak a betegség előrehaladtával megváltoztak a kóros sejtek jellemzői, más a méretük, más gyógyszerre érzékenyek stb... Általánosságban elmondható, hogy a nagysejtes lymphomák érzékenyebbek a kemoterápiára, mint a kis sejtesek, de az adott egyén állapotát, kemotherápiára adott válaszát, társbetegségeket, a limfóma pontos típusát és sejtszintszű jellemzőit is figyelembe kell venni a prognózis becslésénél. Ezen információkat a kezelőorvosa ismeri, így a jövőbeli kilátásokról, kezelési lehetőségekről/kezelések szükségességéről ő tud pontos felvilágosítást adni.

Kérdés: 2012. október 19., 16:52; Megválaszolva: 2012. október 27., 15:14
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Véralvadás probléma.
Üdvözlöm Tisztelt Dr Nő! Véralvadási problemám van, egy pár éve derült ki. Leiden: heterozygota pozitív. Elkaptam a covidot novemberben, 20 napig...
Post covid
Tisztelt Doktor Nő! A lányunk sportolóként 2021 márciusban kapta el a covidot. 4 hónapig súlyos ízületi fájdalmai voltak, szinte fel kelni sem...
Heterozigóta
Tisztelt Doktornő! Meddőségi kivizsgáláson veszünk részt korai vetélés miatt, amin már kiderült inzulinrezisztencia és magas prolaktin szint...
Nyirokcsomó
Tisztelt Doktornő! Lassan 2 hete, hogy felfedeztem a nyakam jobb oldalán, a fejbiccentő izom mellett egy 1cm-nél valamivel kisebb csomót, ami nem fáj...
Lemaradt leletek
Kedves Dr.Nő! Elnézését kérem,de a nagy sietségben lemaradt a legfontosabb,a leleteim.Legyen kedves átnézni,és az előző kérdésemhez ezzel...