• Éjszakai köhögés, néha rohamszerűen. Hogyan segítsek 2 éves kisfiamon?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!

        Kisfiamnak egy hete váladékozás kezdődött a torkában, garatban. Ezt kiszívni, kifújni gyakorlatilag nem sikerült. Naponta többször fiziológiás sóoldattal öblítem az orrát( végülis addig, amíg nyelni nem kezdi). Amennyire lehet, kínálom itallal. Éjjel már kap levegőt az orrán, de pár napja száraz ugató köhögése van, általában éjjel, most pl. már egy órája köhög kisebb-nagyobb megszakításokkal. Most nyitott ablaknál alszik éjjel, és hidegpárásító van a szobájában, ez mintha enyhülést hozna.

        A háziorvosunk szerdán megvizsgálta (elváltozást nem észlelt), de azt javasolta, hogy adjak neki Sinecod cseppet, és Ambroxolt egyszerre. Úgy tudom, köptetővel együtt nem szabad köhögés csillapítót szedni. 2-3 napja csak Sinecodot (2*10 csepp) adok neki. Köptetőt nem merek.

        A váladékozás múlóban, de a köhögés erősödött, most akkor adjak neki egyáltalán valamit, vagy inkább köptetőt?

        Köszönöm segítségét, már nagyon tanácstalan vagyok.

        Tisztelettel: egy anyuka

        WEBBeteg szakértő válasza a köhögés témában

        Tisztelt kérdező!

        A leírtak alapján obstructiv hörghurutra van gyanúm. Ilyenkor a fertőzés miatt megduzzadnak a légutak nyálkahártyái és több váladékot termelnek. A kicsi gyermekek hörgői még szűkek, ezért ezek még kis duzzanat esetén is jelentősen beszűkülhetnek. Ilyenkor hörgőtágító gyógyszerek és váladékoldók adagolása szokott beválni. (Sinecodot nem szoktunk adni.) Nagyon jó kiegészítő kezelés az ön által is leírt párásítás, ami könnyíti a légzést, és az orr tisztán tartása. Piciknek való orrcseppet is adagolhat, ha eldult az orr. Ha ilyenkor a baba matraca alá a fejénél tesz egy pokrócot és így a fejvéget megemelve fekteti éjjel, kevesebb váladék csorog a garat felé és nem fog annyira köhögni. gyermek légúti szekrendelésen javaslom visszatérő esetben a vizsgálatát. Mindenesetre ez a tanács nem helyettesíti a vizsgálatot, hszen interneten keresztül én nem tudom megvizsgálni az ön gyermekét. 


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-03-15 19:42:51; Megválaszolva: 2010. március 15., 19:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: