• Candida egy éves gyereknél

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kisfiamnak hat hónaposan volt egy e-coli fertőzése, amely után a széklete nem rendeződött a probiotikumok adásával sem. 4 hónap hasmenés után candida tenyészett ki a székletéből. Kaphat-e hipoallergén tápszert? Mennyi idő alatt rendeződhet ez? Tegnap óta újra nagyon megy a hasa, éjjel görcsölt a pocakja, ma már öt vizes zöld színű székletet ürített. Ez mitől lehet? Jelenleg 9200 gr, 76 cm. 3250 grammal született. Okos, jókedvű, eleven kisfiú, két hónapja önállóan jár.

        WEBBeteg szakértő válasza a candida, e-coli, fertőzés, gyermek témában

        Több részlet hiányzik a helyzet korrekt megítéléséhez, különösen az antibiotikum kezelés minősége, időtartama, a baba eddigi táplálása tekintetében. (A részleteket ismerő védőnőt és házi gyermekorvost ezért találták ki.) Az említett tápszerek adásának valószínűleg nincs akadálya, célszerű is ilyenkor. A Candida szerepe a szakirodalomban kétséges. Súlyosbíthat más eredetű hasmenéses betegséget és túlnő a bélben antibiotikum kezelés után, de azt nagyon nehéz megmondani, hogy adott esetben mennyire maga a Candida felelős a tünetekért. Többnyire inkább nem.

        A Candida az egészséges emberek belében is ott van, csak épp kóros állapotokban túlszaporodik. Zöld székletet, egészséges szoptatott csecsemőnél önmagában a túl sok tejcukor is okozhat, amikor hamar jön le a ciciről (belealszik pl.) és ezért a cukordús, kalóriaszegény előtejet fogyasztja döntően. Aztán mikor hamarosan újra megéhezik, megkapja a másik cicit, ahol ugyanolyan minőségben táplálkozik. A cukor nem emésztődik meg és szívódik fel rendesen, a bélbaktériumok boldogan átdolgozzák, lesz belőle sok kínzó gáz, meg erjedt, zöld, híg széklet. Egyéb táplálási zavar is járhat hasonló eredménnyel. A cukormegvonásos "Candida diéta" természetesen ilyen helyzetben eredményes, de a szigorúan orvosi (nem természetgyógyász) szakirodalom szerint ennek semmi köze a Candidához.

        A baba jókedvűsége jó jel, lehet, hogy újabb bélfertőzést kapott, mindentől függetlenül. Ritkán, legyengült szervezetben leírják a Candidát hasmenés kórokozójának, ezért meg lehet próbálni gombaellenes szer alkalmazását is, további probiotikum kezelés mellett. Mindenesetre ha a súlyállás tartós (eddig egyébként természetes, majd behozza szépen a lezajlott betegség után) és a székletek minősége sem változik, érdemes tovább vizsgálódni gyermek gasztroenterológiai szakrendelésen, mert krónikus hasmenést egy sor egyéb, nem fertőző betegség is okozhat. A baba súlya egyébként most rendben van, nincs lemaradva.

         Tisztelettel:

         

        Dr. Gócs Viktor  gyermekgyógyász-infektológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-12-10 21:23:09; Megválaszolva: 2011. augusztus 19., 09:04

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor! A kérdésem az 1 éves gyermekemet vonatkozik. 2 napja beteg ( hurutos köhögés, víz szerű orrfolyás, láztalan). Köptetőt és orr sprayt kaptunk. A probléma az , hogy semmit nem akar enni, a tápszert megeszi de 5 perc múlva...
        Jó napot.olyan kérdésem lenne hogy kisfiam kb 3 hos kora óta extra beteges.igazabol semmi komoly csak ilyen felső léguti ami köhögés és orrfolyassal jar.havi szinten mondhatjuk hogy beteges.voltunk kivizsgálás orrmandulaja alap megvan nagyobbodva,...