Evési nehézségek

Kedves Andrea! Gyermekem 28 hétre született2013. 09hó.Születése után probléma nélkül szépen fejlődött 11.4.-én jöhettünk haza, anyatejjel táplálták.Szoptattam 11 hóba szépen fejlődött a súlya. Majd 12hó elején egyre tovább, egyre kevesebbet evett, a széklete hígabb, zöldebb és nyálkássá vált. Heti egy - két alkalommal bukott, egyik nap alig evett és mellette napon belül 2*3* is nagyobb mennyiség jött vissza neki-> Kórházba vérében gyulladást láttak, vírusos fertőzést jav: praktikumot. Majd rá két napra, borzasztó több órás sírás közepette hasmenés jelentkezett ami nyálkás, bűzös volt. Ez a tortúra 2 -3 naponta ismétlődött. Ultrahang-pocakját, székletet vizsgálták vírusra negatív lett. Nagyon gázos beleken kívül mást nem állapítottak meg. Akkorra már csak pár percig szopizott, majd felhúzott térdekkel feküdt a mellkasomon, és nem büfizett, ha netán evett mennyiséget akkor zilált és az evés után 15-20 per múlva jött vissza neki, Refluxra gyanakodva, és nyelőcsőgyulladásra gondolva az egyre gyakrabb etetési nehézség miatt javasolták a gastroplus baby. Hetente 2* is kétségbeesve mentem a gyerekorvoshoz hogy baj van, gyermekem 2500grammal napi 250ml eszik csak, s nem kéri az ételt egész nap ->ismét kórház. Próbálkoztak allergénén tápszerrel, pohár, kanál, 1 hétig végeredmény: mellemnek ordít de nem eszik, cumisüvegbők 1, 5 órán át majszolja a 40 ml. Szegedre gasztróra mentünk, infúzió, refluxos kezelés, savlekötés..semmi étel elfogadása, és 2 nap sem telt el etethető 1 napig jól, majd ism kínlódás, és így ment ez 1 hétig-> anyatej elvétel (én tejmentesen voltam) , neocate hazaengedtek a kórházból, itthon ism etethetetlen, görcsoldóval vált etethetővé. Pár hétre rá antibiotikumot szedtünk, mely alatt álomba illően evett, és a súlya is soha nem lát módon gyarapodott (utána és azóta se) Keveset eszünk tápszer és főt ételre értve, 7180g. 15 hós spec tápszer mellett, Újra antibiotikumot kell szedünk, már az első nap után soha nem látott étvágy! Mire lehet ebből következtetni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza hasmenés témában

Kedves Kérdező!

Mivel antibiotikumora ilyen jól reagál feltehetőleg egy baktérium okozta gyomor-bélgyulladás lehet -lehetett a baj. Speciális széklettenyésztést érdemes lenne végezni ahol 3 egymást követő székletből kellene mintát küldeni illetve féregpete, protozoonra is - itt úgynevezett perianalis törlést kell végezni, egy kis celofánnal borított pálcikával kell a végbélnyílást körbetörölni. Nem tudom külföldi látogató volt-e Önöknél, a hasmenés eredetét próbálom kideríteni. Illetve Helicobacter pylori vizsgálatot ha nem végeztek érdemes lenne elkészíttetni - ez a baktérium a gyomorban előszeretettel fordul elő.

Most ennyi jutott eszembe remélem valamit sikerült segítenem.

üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. december 21., 00:40; Megválaszolva: 2014. december 23., 21:38
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek