Streptococcus jelenlét (magas AST) okozhat-e májgyulladást?

Kisfiam 9 éves, krónikus ismeretlen eredetű májgyulladása van, szteroid tartalmú, és immunszupresszív gyógyszert szed. Góckutatás kapcsán kiderült, hogy az AST értéke 1200. Kezelőorvosunk javaslatára antibiotikumot kapott, egy hónap elteltével a kontroll labor érték 850 lett. Kérdésem az lenne, hogy okozhatja-e a magas AST hátterében lévő baktérium (esetleg góc) a májgyulladást gyermekemnél? Mandulagyulladásra utaló tünete a laborvizsgálat idején nem volt, kezelőorvosunk szerint azért nem volt ilyen emelkedett érték mellett beteg, mert az elnyomott immunrendszere nem reagál a fertőzésre. Létezhet ilyen? Segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Balogh Andrea válasza AST témában

Kedves Kérdező!

Alulműködő immunrendszer valóban kevésbé reagál a fertőzésekre, kórokozókra. Nem gondolom, hogy a Streptococcus jelenléte okozná a májgyulladást. Ellenben a manduláit fül-orr-gégésszel meg kellene vizsgáltatni, mert sokszor a mandula a felszínen látszatra nincs begyulladva, de ha a fülész orvos rányom abból bizony genny ürül. Érdemesebb ennek jobban utána menni.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2014. szeptember 08., 06:51; Megválaszolva: 2014. szeptember 09., 20:59
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Emelkedett ASO érték
Tusztelt Doktornő! 17 éves fiamnak, februárban egy vérvételi eredményében az ASO érték 380 -as volt.előtte volt egy felső légúti...
Lágyéksérv gyerekkorban
Nurofen szirup fogzásra
További vizsgálatok?
Csecsemő D vitamin adagolás