kullancs csípés

Tisztelt doktornő/úr! A 3 éves kislányom köldöke alatt jóval egy bőrpírt vettem észre ma délután. Először nem tartottam különösnek, mert igazi eleven kis gyerkőc, tele van a lába, keze apró horzsolásokkal, kék foltokkal. Azt gondoltam, ez is valami horzsolás féleség. Ahogy jobban megnéztem, egy egészen apró fekete pötty volt a bőrpír közepe táján. Egyből arra gondoltam, hogy kullancs lehet, de annyira apró, hogy nem is akartam elhinni. Meglepően könnyen kijött és ahogy a körmömmel összenyomtam, vér jött ki belőle. Tehát mégiscsak az lehetett, de annyira pici, hogy nem is láttam a lábait. De nagyon megijedtem, hogy körülötte piros a bőre. Ez azt jelenti, hogy fertőzött a kullancs? Hogyan lehet ezt kideríteni, hogy el kapott-e tőle valamit a lányom? Nincs beoltva kullancs csípés okozta betegségek ellen. Mit tanácsos ilyen esetben tenni? Vigyem el valamilyen szűrővizsgálatra? Válaszát előre is köszönöm: Kriszta

Svábhegyi Gyógyintézet válasza kullancscsípés témában

Kedves Kriszta!

A kullancs csípések után szinte mindig kialakul egy helyi bőrpír, mint minden egyéb rovrcsípésnél. Ez nem jelenti azt, hogy fertőzött volt az állat, egyszerűen a rovar kitinburka hoz létre egy lokális reakciót. A kullancs által terjesztett Lyme-kór korai tünete is valóban a bőrpír, de az mindig a csípés után 24 órával jelenik meg, az átmérője meghaladja az 5 cm-t, gyakran kokárda alakja van és növekedést mutat. Erre kellene odafigyelni, ha ilyen tüneteket észlel a gyermeken, keresse fel a háziorvosát. Egyelőre más teendő nincs, szűrővizsgálat nem indokolt. A csípés után 6 hét múlva célszerű a kullancs okozta agyvelőgyulladás ellen oltást kérni, hamarabb nem.

Üdvözlettel: Dr. Örlős Zoltán gyermekorvos,

Svábhegyi Gyógyintézet,

Kérdés: 2012. szeptember 10., 18:23 ;Megválaszolva: 2012. szeptember 17., 08:27
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Gyereknek céklalé
VUR miatti visszatérő húgyuti...
7 hónapos baba-remegés
Magas Immunglobulin A
Van e teendő?