Részleges mandulaeltávolítás

Tisztelt doktor úr/doktornő! 3 és fél éves kislányomnak torokmandulaműtétet javasoltak, mert a megnagyobbodott mandulái légzési problémákat okoznak. Egyébként mandulagyulladása nem volt, holott másfél éve kozösségbe jár. Az orvos szerint van egy olyan új eljárás, amellyel csak részlegesen távolítják el a mandulákat, annyira, hogy a légzést ne akadályozzák. Kérdésem az lenne, hogy valóban végeznek ilyen műtétet is, illetve ily módon a megmaradt mandulák, azaz a mandulák részei továbbra is funkcionálisak maradnak, ellátják védekező szerepüket? Köszönöm válaszát,

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandulaműtét témában

Tisztelt Asszonyom!

A légzési akadályt okozó mandulák esetén a mandulák teljes vagy részleges eltávolítása valóban javasolt és bevett eljárás. Én magam csak teljes tonsillectomiát végzek, azonban valóban lehetséges a részleges műtét is, a műtét kockázatait illetően közel azonos eredménnyel. Az oka a mostanában terjedő eljárásnak kettős: a műtéti utóvérzés csökkentése és a funkcionalitás megőrzése. Jelenleg az előbbit illetően ellentmondóak (de nem rosszabbak a hagyományosnál) az eredmények, utóbbit illetően csak az igen alacsony életkor

Kérdés: 2011. március 28., 10:03 ;Megválaszolva: 2011. március 30., 12:15
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula műtét előnye, hátránya?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Már 3-4 éve tartó diffúz hajhullással (főleg fejtetőn) küldtek fül-orr-gégészetre, ahol megállapították, hogy a...
Mikor lehet szoláriumba menni mandula...
2016.01.05-én (21 napos vagyok ma) kivették a garatmandulám, az érdekelne, hogy mikor mehetek uszodába és szoláriumba?
mandulagyulladás
Tisztelt Dr. Úr! A fiam 2015. október 08-án volt 17 éves. A mandulája és a torka születése óta 2 havonta begyullad szinte rendszeresen. Csak...
Mandula műtét után
Tisztelt Doktor Úr! 4 és fél éves kislányomat 3 napja műtötték. Az orr és a garat mandula is kivételre került. Már a műtét után is...
garatmandula varratának leesése
Kedves Doktor Úr! 10 napja volt egy garatmandula műtétem altatásban. Hála Istennek nincs a lábadozással gondom (mindent eszek. Napi1-2...