• Váladékcsorgás a torkomban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb 2 éve váladékcsorgást érzek a torkomban. A váladék sós, többnyire sárgás csomós, olykor sűrű nyálszerű fehér, de már zöld is volt. Többnyire úgy érzem, hogy az orromból?, arcüregemből? csorog. KÉszítettek már röntgent, CT-t. Egy kis orrsövényferdülést állapítottak meg ill. egy kis elváltozést a rostasejteknél, de az orvos szerint ezek ilyen váladékcsorgást nem igazán okoznak. Gasztroenterológus is vizsgált, bár nem jellemző, hogy lentről jövő váladékot éreznék. Refluxot megállapítottak, de tipikus reflux tünetem nincs, néhány étel után van csak gyomorégés, rossz közérzet. Allergiavizsgálatot is csináltak, ami negatív volt, de azért fül-orr-gégész javaslatára szedtem Xizalt egy hónapig. A csorgás nem múlt el, bár ez idő alatt nem volt olyan csomós a váladék. Milyen vizsgálatot lenne célszerű még megcsináltatnom, mert nagyon zavaró, hogy mindig van a torkomon váladék, amit megpróbálok kiköhögni vagy lenyelni, de legtöbbször se fel se le. Amikor megvagyok fázva, ez a csorgás erőteljesebb. Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Horváth Tamás válasza a fül-orr-gégészet témában

        Tisztelt Hölgyem! Ha esetleg nem használt allergiaellenes, szteroidtartalmú orrsprayt (receptköteles), akkor mindenképpen ezt meg kellene tennie, mivel az orrpanaszok elsődlegesen helyileg kezelendők. Bár ezek az orrsprayk elsősorban allergiásoknak vannak, az ön baja nem hiszem, hogy allergia lenne, inkább valami krónikus orrnyálkahártya-gyulladásra gyanakszom. Azt is jó lenne tudni, hogy van-e alsó orkagyló duzzanata, ami felett a CT-n néha el szoktak siklani. Az is okozhat ilyen panaszokat, és esetleg egy mucotomia nevű, az alsó orrkagylók megkisebbítését szolgáló műtéttel lehet javítani a helyzeten, ha felmerül ennek a lehetősége.


        Dr. Horváth Tamás
        fül-orr-gégész szakorvos

        Dr. Horváth Tamás
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. március 04., 22:08; Megválaszolva: 2011. március 08., 22:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés