Arcüreggyulladás és orrmosás

Tisztelt Fül-orr-gége Szakértő! Kislányom 3, 5 éves, eddig nagyon sok felső légúti fertőzése volt (láz, zöld orrfolyás, néha köhögés) , amikből 3 alkalommal középfülgyulladás lett (egy fülfelszúrás is volt) . Tavaly novemberben úgy tűnt, az antibiotikum sem segít (mindig folyadék volt a fülében) , ezért orrmandula műtétje volt dec.7-én. 1 hete hétfőn a "semmiből" sárgán kezdett el folyni az orra, azóta kb. óránként mosom át infúziós sós oldattal (12 ml oldat/alk.) és rengeteg zöldessárga váladékot szívok ki. Szerdán este fülész látta: arcüreggyulladás+hörghurut a diagnózis, azóta az orrmosás mellett Spiropentet kap 2*6ml-t és Nasonexet 2-szer, valamint hidrokortizonos kevert orrcseppet 4-szer. Sajnos semmi változás, az orrából ugyanolyan mennyiségű és színű váladék jön... Én vagyok naiv, hogy azt hittem, az orrmandula műtéttel megszabadulunk az ilyenfajta és ennyire makacs betegségtől? Óvodát októberben kezdte, de havi néhány napot tud járni azóta, mert mindig megbetegszik. Sajnos már 10 hós testvérének is pár napja ilyen váladékot mosok ki az orrából. Most szerdán megyünk kontrollra, akkor valószínű antibiotikumot fognak kapni. Tud tanácsot adni, merre induljunk, mit tehetnénk ezek ellen a makacs betegségek ellen? Egyáltaln lehet tenni valamit, vagy bele kelll nyugodni, hogy hajlamosak az ilyen felső légúti betegségre és az őszöket-teleket antibiotikumok sorával töltjük? Előre is köszönöm válaszát. Egy nagyon aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Horváth Tamás válasza arcüreggyulladás témában

Tisztelt Hölgyem!

Kisgyermekkorban messze gyakrabban okoz orrmandula ilyen panaszokat, mint az arcüreg, tehát ilyetén formában tényleg várható volt, hogy elmúljanak a panaszok. Sajnos ez most nem jött be. Egyébként az antibiotikumtól jó eséllyel meg fog gyógyulni, de csak az idő dönti el a kérdést, hogy ez gyakori lesz, vagy csak egy egyszeri probléma. Mindenesetre ha rövid időn belül ismét jelentkezik, vagy nem gyógyul meg teljesen, lehet, hogy egy altatásban végzett arcüregöblítés fogja csak elmulasztani a betegséget.

Kérdés: 2011. január 24., 15:46; Megválaszolva: 2011. január 26., 18:36
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Suttogás mennyi kárt okozozott
Tisztítószer belégzés
Kellemetlen szagérzékelés
Torok szúrás
Mandulagyulladás