• mandulaműtét?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő!

         

        Kisfiam 7 éves. Gyakori fejfájása miatt az ideggyógyász javaslatára vérvizsgálatot végeztettünk (febr.4-én), így derült ki, hogy az AST érték 1270, 5 E. Múlt év tavaszán 1400-as volt ez az érték, akkor antibiotikumot kapott, jártunk fülészeten (semmi eltérés nem volt), majd amikor az x-edik laboreredmény már csak 800-as értéket jelzett, abbahagytuk a gyermek? kínzását?. Most a gyermekambulanciára mentünk a laboreredménnyel, bízva a gyermek részletes kivizsgálásában. Öt napig szedtünk antibiotikumot. Röntgenvizsgálati lelet:? A bal sinus maxillaris alján ujjbegynyi polypoid jellegű elváltozás van, a többi sinus légtartó. Szabad sinusok. A jobb hilus alsó polusa körül fokozott peribronchialis rajzolat. Szív nem nagyobb.? Felkerestünk egy fül-orr-gégészt:? Kp. Nagy lacunális felszínű pozitív expressziós leletű tonsillák. Nyakon consecutiv nyirokcsomók tapinthatók. Tonsillák gócként szerepelhetnek.? Ezzel a lelettel visszamentem a gyermekambulanciára, ahol a mielőbbi mandulaműtétet tartotta szükségesnek az orvos. Felkerestem egy másik fül-orr-gégészt, aki torokváladék tenyésztést javasolt, és leírta, hogy? hyperaemiás elülső garatív, pozitív expre? (? ) leletű tonzillák, műtéti megoldás mérlegelhető?, bár szerinte várhatunk a nyári szünetig. Kisfiamnál semmilyen tünet nem jelentkezik, nincs és nem is volt tüszös mandulagyulladása, még megfázása sem. Ön szerint van kezelési mód, és ha igen, kihez fordulhatok? Az a véleményem, hogy a felkeresett orvosok nem próbálták meg meggyógyítani a gyermeket, hanem a számukra legegyszerűbb, leglátványosabb megoldást, a műtétet javasolták. Olvasgattam az interneten, és több orvos véleménye is az volt, hogy jónéhányszor elkerülhető a műtét, azonban a személyes orvosi vizsgálatokon csak ez került szóba. Várom véleményét! Tisztelettel.

        WEBBeteg szakértő válasza a mandulaműtét témában

        A pozitív expressziós lelet azt jelenti, hogy a mandulákból nyomásra genny ürül. Ez idült mandulagyulladásra utal, amit a labor (magas AST érték) megerősít. Az idült mandulagyulladás kizárólagos kezelési módja a műtét. Antibiotikum szedés nem oldja meg, csak az akut fellángolások kioltására alkalmas.

        A műtét amiatt "javasolt, mérlegelhető", mert a műtétet akkor mondjuk feltétlenül szükségesnek, ha szövődmény alakult ki: szívizom-, szívbelhártya-, vese-, bőr betegség, mandula körüli tályog, stb.

        A műtétet célja a visszatérő gyulladások megelőzése mellett, pontosan ezen szövődmények megelőzése.

         

         


        Dr. Piros Zsuzsanna
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-03 23:29:00; Megválaszolva: 2010. március 03., 23:29

      • Kérdések és válaszok a témakörben: