• orr nyálkahártya regenerálása

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        • 1965-ben műtöttek orrsövényferdüléssel, de azóta nem szelelt az orrom, csak, ha orrcseppeket használtam.mindenféle orrcseppet használtam már, talán ezért van hogy a nyálkahártya tönkrement, volt már komoly orrvérzésem, amivel kórházba kötöttem ki. Most Rhinokort aqua 64-t használok és Coldastop orrcseppet a nyálkahártya gyógyítására. A diagnózisom:Rhinosinusitis chr. Most kaptam Metypred tablettát és Avamys orrsprayt, a Rhinocort aqua 64 helyett. sajnos 2001-ben műbillentyüt kaptam az Aortába és ezért Syncumart kell szednem, ezért az orrvérzés még komolyabban jelentkezik, így már voltam a kórházban, ahol is kiégették az ereket, de néha mégis szivárog és nagyon félek, Szinte csak hanyatt fekve tudok levegőt kapni, mert ha oldalra fordulok, máris eldugul az egyik orrlyuk.Régebben Medrol kúrát is kaptam, ami jó volt, de tudom, hogy ez nem csinálható mindig, hiszen Prednisolon származék ez is. Végül is csak az a kérdésem, hogy hogyan tudnám az orrnyálkahártyát megóvni javítani, Köszönöm, a válaszukat a következő E-mailra kérem:. És mégegyszer köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a fül-orr-gégészet témában

         

        A nyálkahártya állapotának megóvására a coldastop orrcsepp, vagy egyéb olajos orrcseppek megfelelőek. Sokat segítenek a megfelelően megválasztott vitaminkészítmények: A-, E-vitamin tartalmúak.

        Életmódilag is sokat tehet az ép orrnyálkahártyáért:

        1. a megfelelő páratartalmú helyiségben tartózkodás. A száraz levegő nem tesz jót az orrnyálkahártyának.

        2. a megfelelő hőmérsékletű helyiség. A túl meleg helyiség sem kedvező. A legoptimálisabb a 18-20 Celsius-fokos szoba.

        3. mozgás a szabadban. Friss levegőn a séta is megteszi. Napi 1 óra mozgás a szabadban nem csak az orrnyálkahártyájának tesz majd jót.

        4. az irritáció kerülése. A dohányzás teljes kerülése! A passzív dohányzás is ártalmas! Minden féle füst, gőz belélegzését kerülje. Az irritatív anyagokét is. Azt sem szabad elfejeteni, hogy a háztartásban is rengeteg irritatív gőz, pára van jelen: vízkőoldó, klórtartalmú-, hipoklorit tartalmú fertőtlenítő szerek, ecet, tömény alkoholok, stb. Forró gőzök belélegzése is ártalmas, ilyen a tésztafőzéskor arcunkba csapódó gőz, a túl forró leves, a sütő ajtajának lehajtásakor felcsapó meleg levegő. Ezeket is kerülnie kell. A nyagyforgalmú utak mentén jelenlévő szmog, füst is irritáló, savas kémhatású is. Ha lehet ezt is igyekezzen kerülni, bár ez sokszor a mai világban szinte lehetetlen.

        5. Inhalálás. Főleg a kamillás gőz jó hatású. De ne legyen forró! A szaunázás, gőzfürdőzés nem alkalmas erre, sőt! Az inhalálás során az illóolajok használatát kerülje. Igen jó hatású a sós inhalálás.

        6. Megfelelő táplálkozás. A megfelelően összeállított vitamindús, nyomelemeket tartalmazó, alacsony zsír tartalmú, omega-3 zsírsavakat tartalmazó étrend a sejtosztódásra hatva nagyban segíti a nyálkahártya regenerációt. Ezenkívül kevesen gondolnak arra, hogy a csípős, túl fűszeres ételek az orrnyálkahártyát is igénybe veszik. Tehát a túl forró, a csípős, fűszeres ételek fogysztását (legalábbis amíg az orra helyre jön) kerülje.

         

         


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-02-08 14:00:19; Megválaszolva: 2010. február 08., 14:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben: