Orrsövény ferdülés?

Tisztelt Doktor Úr! Az én problémán egy évvel ezelőtt kezdődött. Akkor egy vírusos megfázáson estem keresztül, ami kb. 2 hónapig elhúzódott, és állandó jelleggel használtam orrcseppet. Azóta sajnos állandóan orrcseppeken élek, mert anélkül egyáltalán nem kapnék levegőt. Nemrég felkerestem egy fül-orr-gégész orvost, aki megállapította, hogy jobbra deviáló orrsövény ferdülésem van, majd elküldötte gy CT vizsgálatra is. A CT enyhe orrsövény ferdülést írt le, de az orvos a nasalis endoscopia után azt mondta, hogy erősen jobbra deviál. Sajnos a CT képet ide nem tudom csatolni, bár szerettem volna kikérni ebben is a véleményét. Műtétet javasolt, bár én nem nagyon szeretném, mert a korral egyenes arányban nő a műtét rizikója is, ráadásul mitralis prolapsusom is van. De hogy ne legyen egyszerű az egész, egy ideje a bal fülemben néha pattogó szerű érzésem van, és hallom a szívdobogásom. Az orrdugulásos problémám már évekkel ezelőtt is megvolt, de csak este éreztem, és nem volt különösebb bajom vele. Az allergia tesztjeim mindig negatívak. Jelenleg Avamys orrspray-t használok Nasivin orrspray-vel kombinálva, de volt hogy Nasonex orrspray-t javasoltak. Mindkettőtől véres csíkok jelentek meg orrfújáskor. Szeretném Doktor Úr tanácsát kérni ez ügyben. Megpróbálok pár CT képet mellékelni, és egyben kikérni az Ön véleményét. http: //kepfeltoltes.hu/view/090302/118763998519_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http: //kepfeltoltes.hu/view/090302/2716454220_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http: //kepfeltoltes.hu/view/090302/83901800521_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http: //kepfeltoltes.hu/view/090302/36070288822_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http: //kepfeltoltes.hu/view/090302/38500250725_www.kepfeltoltes.hu_.jpg Üdvözlettel: A. Éva

WEBBeteg Szakértő válasza orrsövényferdülés témában

Tisztelt Kérdező!

Az orrsövényferdülés CT-felvételen ábrázolódik, de mértéke nasal-endoscopiával állapítható meg igazán. A CT-felvételen inkább az orrüregi-, és orrmelléküregi viszonyok és a nyálkakhártya állapota látszik.

A műtét kockázata, és az altatás kockázata feltétlenül az életkor függvénye, de a műtét helyi érzéstelenítésben is végezhető, így a kockázat jelentősen csökken.

Azonban a panaszait szerintem nem az orrsövényferdülés, mint a tartós orrcsepphasználat okozza.

Ez az, ami a műtét kockázatát is jelenti. Az orrcseppek tartós, nagy dózisú használata miatt a nyálkahártya erei, szerkezete, működése jelentősen károsodott. Az orrsövényműtét jó gyógyulásának pedig feltétele az orrnyálkahrtya ép volta.

Panaszai megoldását is az jelentené, ha először az orrcseppről szokna le. Ez azonban, ha ilyen mértkű, valószínűleg csak orvosi segítséggel sikerülhet, szükség esetén gyógyszeres kezeléssel együtt.

Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Kérdés: 2009. március 06., 20:15; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 06:16
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandulaműtét és orrsövény műtét...
  Tisztelt Dr  Úr/Nő   31 éves férfi vagyok, és a panaszom az hogy  4-5 hónapja egy csúnya léguti megbetegedés után bedugult a jobb fülem...
Orrnyereg fájdalom
Kérdezni szeretném, hogy férjem orrnyergi duzzanatát illetve fájdalmát mivel enyhíthetnénk?! Szemei között az orrnyerge duzzadt, érintésre...
Orrsövény
Nemrégiben cikket írtak az orrsövényferdülésről. 40 éves koromban ezt diadnosztizálták, de mivel semmi panaszom nem volt, a szakorvos a körzeti...
Orrnyálkahártya
Jónapot! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. Már több mint 5 éve képtelen vagyok orrcsepp nélkül aludni. Tudom hogy ez hosszú idő, de ha...
Hogyan zajlik az orrsövény plasztika?...
Erős orrsövény-ferdülésem van, és meg szeretném műttetni. A problémám az, hogy nem tudok áttekinthető képet adni arról, hogy hol milyen...