Orrnyereg fájdalom

Kérdezni szeretném, hogy férjem orrnyergi duzzanatát illetve fájdalmát mivel enyhíthetnénk?!

Szemei között az orrnyerge duzzadt, érintésre fájdalmat érez.Fül-orr-gégész szerint orrsövény ferdülése van, illetve plasztikai sebész által korrigálható volna az orr. Levegő vételkor szuszog--de mégsem akadályozza a levegő vételt.Viszont ha ránézünk, feltűnően dagadt--zavaró.Nem történt törés, ütés, de látszik hogy az orr görbe.Ha kézzel a csontot megérintjük, fájdalmat érez.Szemüveg viselése kimondottan fájdalmas...

Segítségét szeretném kérni hogy hová forduljunk.

Köszönöm előre is a válaszát!

WEBBeteg Szakértő válasza orrsövényferdülés témában

Tisztelt Kérdező!

Az Ön által leírt panaszok hátterében leginkább az orr alaki rendellenessége állhat. Mint említi, férje szemüveget visel, mely a nem szimmetrikus orrháton nem egyenletesen felsimulva úgymond „törheti” az orrát. Ez az állandó fizikai igénybevétel okozhatja a panaszait. A megoldás lehet más típusú szemüvegkeret, mely jobban felfekszik az orrhátra. Vagy az orrhát korrigálása, ha a deformitás olyan mértékű. Ez műtéti kezelést jelent. Plasztikai beavatkozás. Általában „belső” feltárásból, azaz a bőrön nem keletkezik vágás, metszés, heg. Nincs látható nyoma. A műtéti kezelés szükségességéről fül-orr-gégész szakorvos, orr műtétekben jártas plasztikai sebész dönt. Ha a deformitás nem csak esztétikailag, hanem funkcionálisan is zavaró, a műtét javasolt. Egyéb esetben a beteg kérésére elvégezhető (ez azonban általában térítésköteles) .

A férje panaszai nagy valószínűleg nem az orrsövényferdülésével függenek össze, ugyanis a nagyfokú orrsövényferdülés esetén a jellemző panasz a gátolt orrlégzés, illetve ennek következményei (horkolás, melléküregek gyulladásai, gyakori felsőléguti hurutok, középfül betegségei, stb.)

A kérdés megválaszolásához jó lenne tudni, hogy az orrhát, orrnyereg bőrén látható-e bármilyen elváltozás: duzzanat, bőrpír, bármi egyéb. A panaszok alapján ugyanis felmerül az orr bőrének gyulladásos megbetegedése is. Ez esetben is fül-orr-gégészeti vizsgálat javasolt.

Üdvözlettel: Dr. Piros Zsuzsanna

Kérdés: 2009. január 22., 20:01; Megválaszolva: 2011. augusztus 25., 08:41
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Orrsövény ferdülés?
Tisztelt Doktor Úr! Az én problémán egy évvel ezelőtt kezdődött. Akkor egy vírusos megfázáson estem keresztül, ami kb. 2 hónapig elhúzódott...
Mandulaműtét és orrsövény műtét...
  Tisztelt Dr  Úr/Nő   31 éves férfi vagyok, és a panaszom az hogy  4-5 hónapja egy csúnya léguti megbetegedés után bedugult a jobb fülem...
Orrsövény
Nemrégiben cikket írtak az orrsövényferdülésről. 40 éves koromban ezt diadnosztizálták, de mivel semmi panaszom nem volt, a szakorvos a körzeti...
Orrnyálkahártya
Jónapot! A következő kérdéssel fordulnék Önhöz. Már több mint 5 éve képtelen vagyok orrcsepp nélkül aludni. Tudom hogy ez hosszú idő, de ha...
Hogyan zajlik az orrsövény plasztika?...
Erős orrsövény-ferdülésem van, és meg szeretném műttetni. A problémám az, hogy nem tudok áttekinthető képet adni arról, hogy hol milyen...