Akut arcüreggyulladási problémák

jó napot! Megpróbálok csak tényeket közölni. 1. 17 évesen volt egy megfázásom amiből tüdőgyulladás lett. 2. A tüdőgyulladásból meggyógyultam de azóta folyamatosan hányingerem van. (az hogy folyamatos azt jelenti, hogy: a torkomon mindig csorog valami váladék ami üveges fehér és nagyon tapadós ez a váladék irritálja a torkom. Főlég ha sportolok mivel olyankor úgy érzem mintha rászáradna, vagy mintha lenne valami az oromban amit sem kifújni sem leszívni nem tudok. Ezt az érzést elég gyakran érzem az az gyakran dugul el az orrom. Nem azért mert olyan sok a váladék benne inkább olyan mintha egy nagy váladék darab lenne az oromban amivel nem tudok mit kezdeni néha kisikerül fújam ha nem túl száraz) 3. kétszer csináltattam röntgent a megfázás után és egyszer CT-t a röntgenek között olyan 6 hónap telt el aztán kb egy év a CT-ig mindhárman látszott jobboldali arcüreggyulladás. 4. ennek nem kapták az okát, a következő dolgokat próbáltam: allergia spray -hasztalan allergia vizsgalatok - negatív polip műtét (kiszedtek az orromból valamit azt mondtak jobb lesz) -negatív gomba teszt- negatív gomba gyomorban - negatív fogaim rendben vannak- fogorvos pipa antibiotikumokat próbáltam semmi haszna. voltam pszichiáternél is mindent rendben talált adott valami gyógyszert amitől nem kellett volna olyan érzékeny legyen a torkom. Nem használt. Bármi ötlet? tanács? Tudjam, hogy érdemes-e tovább foglalkozzam vele vagy sem? Tisztelettel Balog Lehel

Dr. Gerencsér Emőke válasza arcüreggyulladás témában

Tisztelt Kérdező!

Kedves Lehel!

A 7 évvel ezelőtti megfázás és tüdőgyulladás már nagyon-nagyon régen a múlté, még emlékezni sem szabadna rá. Ha önnek valóban 7 éve folyamatos hányingere lenne, azzal gasztroenterológust célszerű felkeresni.

A levelében leírt 2 melléküreg röntgen és egy arckoponya CT számomra értelmezhetetlen. A CT-t végig kell nézni, minden melléküreget, nem csak az arcüreget. A gyulladások, betegségek okát nem lehet mindig kideríteni

/ bár a CT-n a lezárt szellőzőnyílás látszik. / Nem is az volt a feladat, hogy az okot találgassák, hanem az, hogy az elváltozás láttán megoldást találjanak.

Bocsásson meg, nem hiszem el azt, hogy valakit a fül-orr-gégész arckoponya CT-re küld, azon megtalálja a betegséget és nem csinál semmit.

Allergia vizsgálattal - európai statisztika szerint - az allergiás betegek 30 %-ában nem tudják kimutatni az allergiát. Allergia spray-t arcüreggyulladásban feleslegesen alkalmaz.

És negatív polipműtét pedig NEM LÉTEZIK! Mivel azt írja, hogy " tényeket közöl" hát minimum annyi tényt közölhetne, hogy milyen műtéte volt. Ez ugyanis a zárójelentésen szerepel.

A fogorvos nem tudom, miért pipa, valószínűleg azért, mert Ön fogászatilag valóban negatív mégis tőle várja a nem fogászati panasza megoldását.

A gyomorban nem gombát keresnek, hanem Helicobacter pylori baktériumot. A gombateszteket értelmetlen erőltetni.

Antibiotikumot akkor adunk, ha bakteriális fertőzés van. Ha ilyen nincs, valóban semmi haszna.

Bölcs dolognak tartom, hogy pszichiátert is felkeresett, hisz fiatal férfi, akinek az életét majd egy évtizede olyan panasz uralja, ami nem biztos, hogy belszervi kórkép. Sőt, mindent rá pozícionál egy nagyon régi megfázásra és ehhez ragaszkodik. A pszichiáter nem a torkát kezeli, hanem a " lelki életét " és ha már tényekről beszélünk, nem azt kell írni " adott valamit", hanem a készítmény nevét.

Azt sem tudni, érzékeny-e a torka valóban. Van-e valóban váladék? Milyenek a melléküregek? Miért van hányingere?

Egy tényközlő levél nem azt tartalmazza, hogy " kiszedtek az orromból valamit"

Tehát összefoglalva: tényeket nem ismerek.

Kell egy fül-orr-gégészeti vizsgálat / a CT-t átnézve / és ha ez negatív, akkor ismételten a pszichiátert javasolnám, aki már elkezdte kezelni Önt.

dr Gerencsér Emőke

Kérdés: 2016. január 18., 22:34 ;Megválaszolva: 2016. január 19., 07:44
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Stenotrophomonas maltophilia baktérium...
Tisztelt Doktor Nő/Úr!   Édesanyám (67 éves) problémájával fordulok Önökhöz! Több éve fennálló krónikus arcüreggyulladással..? küzd! Egy...
Arcüreg gyulladás kezelése
Cefzil, savulin kezelésre nem gyógyuló, 2015-ben arcüreg műtéten (FESS beavatkozás) átesett, covidon szagvesztéssel 2 hónapja átesett betegként...
Agyvíz szivárgás?
Kedves Doktornő! Mindjárt az elején megjegyezném, hogy 16 évesen epipharynx tumorom volt nyaki nyirokcsomó áttéttel, ami sugárkezeléssel teljesen...
Arcüreggyulladás?
Tisztelt Doktor Úr! Panaszommal fordulnék Önhöz, kérem véleményezze a problémám. 1 hónappal ezelőtt megfáztam, akkor itthon voltam, majd...
Kellemetlen szagú orrváladék
Üdvözlöm! 1,5 hete kezdődött hogy elkezdett fájni az arcom és picit duzzadt volt ra pár napra kellemetlen szagú orrváladék kezdett el folyni az...