mandula csonk

Tisztelt Doktor Úr! 6 éves koromban távolították el a garatmandulámat, majd körülbelül 20 éves koromban visszanőtt. Illetve a fül-orr-gégész szerint ez csupán mandula csonk, de sajnos az is megbetegít. A panaszaim az elmúlt 5 évben jöttek újra elő. Azt is megállapították, hogy nem operálandó stádiumú. Ellenben nekem évente 2x 3x mégis panaszokat okoz, nem túl magas lázat, torokfájás, stb. Ilyenkor antibiotikumot szedek, de szinte érzem még utána is, hogy "szúr" a mandulacsonk, gondolom, mint laikus baktériumok maradnak benne. Érdeklődni szeretnék, hogy van e bármilyen módja a csonk begyulladásának megelőzésére? Köszönettel: Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandulaműtét témában

Tisztelt Hölgyem!

Ha a mandulacsonk panaszt okoz, ki kellene venni. Mivel a sebágy kicsi, így nem fog komoly fájdalommal járni valószínűleg. Konzervatív terápiát nemigen lehet erre találni, mivel a sok antibiotikum hosszú távon károsabb, mint a műtét. Mindenféle gargalizáló és természetes alapú szerek is kaphatóak, nekem ezekkel nincs tapasztalatom.

Kérdés: 2015. november 10., 12:48; Megválaszolva: 2015. november 10., 13:37
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula műtét előnye, hátránya?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Már 3-4 éve tartó diffúz hajhullással (főleg fejtetőn) küldtek fül-orr-gégészetre, ahol megállapították, hogy a...
mandulagyulladás
Tisztelt Dr. Úr! A fiam 2015. október 08-án volt 17 éves. A mandulája és a torka születése óta 2 havonta begyullad szinte rendszeresen. Csak...
Mandula műtét után
Tisztelt Doktor Úr! 4 és fél éves kislányomat 3 napja műtötték. Az orr és a garat mandula is kivételre került. Már a műtét után is...
garatmandula varratának leesése
Kedves Doktor Úr! 10 napja volt egy garatmandula műtétem altatásban. Hála Istennek nincs a lábadozással gondom (mindent eszek. Napi1-2...