Arcüreggyulladás fellángolása

Tisztelt Dr.Zaránd Rajmund! A következő problémával fordulnék Önhöz. Évek óta tartó jobb oldali arcüreggyulladásom van, mely kellemetlen szagú purulens váladékkal jár. A tünetek hullámzóak, a (közel) tünetmentes időszakokat a gyulladás fellángolása követi, általában akkor, ha egyéb felső légúti megbetegedés, nátha, influenza, stb. társul az arcüreggyulladás mellé. 6 fül-orr-gégész szakorvosnál jártam, különféle kezeléseket is kiprobáltam. Proetz kezelés, többféle antibiotikum (Augmentin, Dalacin, stb.,) , amik akár 1-2 hónapos időszakra is tünetmentessé tették a gyulladást. Az első bakteriális tenyésztés alkalmával Staphylococcus Aureus baktérium tenyészett ki, az utolsó tenyésztés alkalmával nem volt baktérium kimutatható. A váladék könnyen ürül, nincs arcüreg / homlok fájdalom, a CT alapján akadálymentes az arcüreg kijárata. Azonban sem a CT, sem a koponyaröntgen (jobb oldali arcüreg fedett) , sem a fogászati röntgen alapján nem sikerült megállapítani a gyulladás kiváltó okát, az utolsó orvosom FESS műtétet javasolt. Ezen műtét (valószínűleg hiányos) ismereteim alapján a melléküregek szellőzésének visszaállítására szolgálnak, de mivel a váladék könnyen ürül, könnyen lélegzem mindkét orrjáraton keresztül, így nem vagyok benne biztos, hogy ez valóban indokolt. A CT vizsgálat egy kezdődő orrpolyp-ot is kimutatott, melyet helyi szteroid terápiával kezeltünk. Gyulladáscsökkentők (pl. Rhinathiol cold) és fiziológiás sóoldattal való melléküreg öblögetéssel (heti 3x-4x) közel tünetmentes a gyulladás, de náthás/influenzás időszakokban ezek sem elegendőek. A gyulladás fellángolása utáni nyugodt időszakban a kellemetlen szag megszűnik, a váladék kitszitul, de valamivel nagyobb mennyiségben termelődik mint a bal oldali orrjáratban. Kérném tájékoztatását, Ön szerint elkerülhető e a műtét, és ha igen, milyen terápiát javasolna? Köszönöm az idejét amit a levél elolvasására szánt, Tisztelettel: Szabó Tamás

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza arcüreggyulladás témában

Tisztelt Uram!

Én a helyi szteroid terápiát (orrspray formában) és az orröblítést (nem heti 3-4, hanem napi 2 alkalommal) mindenképpen folytatnám életvitelszerűen, függetlenül a tünetmentességtől. Ha emellett nem tünetes, akkor a műtétnek nincs létjogosultsága. Ha viszont így is gyakran vannak akut föllángolások, akkor a szellőzés mégsem elegendő, így mindenképp érdemes a szájadékokat föltágítani, vagyis megoperálni a melléküregeit. Ha az orrpolip növekszik a fentiek ellenére, megint csak indokolt a FESS.

Kérdés: 2015. március 05., 21:22; Megválaszolva: 2015. március 05., 21:43
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Nyelési fájdalom
Hólyag a torokban
Érdeklődés
Hólyagos garat
Keletkezett dudor beazonosítása, oka