Staphylococcus a mandulán

Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapja járom az orvosokat, nem is mennék bele túl részletesen, mert szinte minden osztályon megfordultam már (szív ultrahang, tüdő vizsgálat, gasztroenterológia, pajzsmirigy és elsősorban gégészet), mert a mandulám nem akar helyrejönni január vége óta. Ehez társult még nehézlégzés, mellkasi fájdalom, nehezített nyelés. A gasztroenterológus szerint reflux tüneteim vannak, ezért írt fel gyógyszereket, amiket 1 hónapja szedek (rabeman 20mg, domperidon-ep 10mg), ezek hatására-vagy sem, de-a torokszorító érzet szinte teljesen elmúlt. Viszont a manduláim, főleg a jobb oldali ugyanolyan, a gégész hegesnek állapította meg, van rajta 1-2 pötty is, nyomásra híg váladék távozik. 3 hete vett kenetet, ami azóta kitenyésztésre került, és staphylococcus baktériumot találtak, sok telep-ez áll a leleten. Erre írt fel zinnat 500mg antibiotikumot, és egy bactroban 20mg nevezetű orrkenőcsöt. Ezeket most 4.napja szedem/használom, egyenlőre semmi. A kérdésem az volna, hogy ezt a baktériumot egyáltalán ki lehet-e pusztítani, mert sajnos azt olvastam róla, hogy szinte mindennek ellenáll. A mandulám nem szeretném semmi szín alatt kivetetni, hacsak nem nagyon-nagyon muszáj, végső esetben. Elképzelhető, hogy jégsalátáról került be? Ugyanis januárban mikor észrevettem a pöttyös mandulám, 4 orvos látta, akik mind tüszős mandulagyulladást állapítottak meg, ugyanakkor csodálkoztak, hogy nincs se lázam, se náthám, sőt még a torkom sem fájt. Vagyis ezek után azt gondolnám, hogy már akkor ez a baktérium okozta a gondot. Előtte való pár napban jégsalátát, paradicsomot fogyasztottam, persze megmosva. Most már eléggé elvagyok keseredve, hogy egyáltalán 5 hónapnak kellett eltelnie így, és nem tudom milyen további gondokat okozhat még ez a baktérium? Ön tudna ajánlani rá olyan antibiotikumot, ami nagy eséllyel használ? Ráadásul a zinnat-ot is ketté törve szedem, nem bírom lenyelni. Lehet, hogy így már nem is olyan hatékony? Nagyon várom a véleményét, és köszönöm előre is!

Dr. Zaránd Rajmund válasza staphylococcus témában

Tisztelt Hölgyem! A krónikus mandulagyulladás hátterében én még a Streptococcus pyogenest tanultam az egyetemen, de kérdése kapcsán utánanézve a friss szakirodalomnak, számos cikk szól a S. aureus kóroki szerepéről visszatérő mandulagyulladások hátterében. Mivel szerencsétlen módon ezek a kórokozók több tanulmány szerint is megtalálhatóak a sejtek belsejében is, így nem célszerű az antibiotikumos kezeléssel hosszasan próbálkozni. Ha a mandulából genny nyomható ki, illetve visszatérő mandulagyulladásai vannak, akkor a megfelelő terápiás lépés a mandulaműtét.

Megválaszolva: 2014. június 16.

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Staphlycoccous aureus
Szeretném megtudni, hogy ez a staphtycoccous aureus milyen uton terjed? Apukam nehezlégzes miatt bekerult a korházba/tudofibrossis/leletei/jok/voltak. Ez a...
Közepesen vérbő gége nyálkahártya
Garat/mandula panaszok kellemetlen...
Tisztelt Doktor Úr! Egy vissza-visszatérő problémával küzdök. Enyhe torokkaparás, mandulák pirosodása és vele társuló kellemetlen lehelet (ami néha erősebb...
Elhúzódó gyermekkori Orrmelléküreg...
Kedves Dr Úr/Nő! Gyermekem, December 11-én orrdugulásra panaszkodott, majd be is lázasodott (38.5), amely állapot, Dec 13-ig tartott. Fájdalma nem volt....
Mandulaműtét térdprotézis műtét előtt
Tisztelt Doktor Úr! 63 éves vagyok, térdprotézis műtét előtt állok. A góckutatás során a torokváladékban strectocoppus C került kitenyésztésre, minden más...
Tüszős mandulagyulladás láz nélkül?
Jó napot kívánok! Tanácsát szeretném kérni, tüszős mandulagyulladást állapotot meg a házi orvosom, nem fáj a torkom, nincs lázam, de viszont a mandulam...