staphylococcus a mandulán

Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapja járom az orvosokat, nem is mennék bele túl részletesen, mert szinte minden osztályon megfordultam már (szív ultrahang, tüdő vizsgálat, gasztroenterológia, pajzsmirigy és elsősorban gégészet) , mert a mandulám nem akar helyrejönni január vége óta.Ehez társult még nehézlégzés, mellkasi fájdalom, nehezített nyelés. A gasztroenterológus szerint reflux tüneteim vannak, ezért írt fel gyógyszereket, amiket 1 hónapja szedek (rabeman 20mg, domperidon-ep 10mg) , ezek hatására-vagy sem, de-a torokszorító érzet szinte teljesen elmúlt.Viszont a manduláim, főleg a jobb oldali ugyanolyan, a gégész hegesnek állapította meg, van rajta 1-2 pötty is, nyomásra híg váladék távozik.3 hete vett kenetet, ami azóta kitenyésztésre került, és staphylococcus baktériumot találtak, sok telep-ez áll a leleten.Erre írt fel zinnat 500mg antibiotikumot, és egy bactroban 20mg nevezetű orrkenőcsöt.Ezeket most 4.napja szedem/használom, egyenlőre semmi. A kérdésem az volna, hogy ezt a baktériumot egyáltalán ki lehet-e pusztítani, mert sajnos azt olvastam róla, hogy szinte mindennek ellenáll. A mandulám nem szeretném semmi szín alatt kivetetni, hacsak nem nagyon-nagyon muszáj, végső esetben.Elképzelhető, hogy jégsalátáról került be? Ugyanis januárban mikor észrevettem a pöttyös mandulám, 4 orvos látta, akik mind tüszős mandulagyulladást állapítottak meg, ugyanakkor csodálkoztak, hogy nincs se lázam, se náthám, sőt még a torkom sem fájt.Vagyis ezek után azt gondolnám, hogy már akkor ez a baktérium okozta a gondot.Előtte való pár napban jégsalátát, paradicsomot fogyasztottam, persze megmosva. Most már eléggé elvagyok keseredve, hogy egyáltalán 5 hónapnak kellett eltelnie így, és nem tudom milyen további gondokat okozhat még ez a baktérium? Ön tudna ajánlani rá olyan antibiotikumot, ami nagy eséllyel használ? Ráadásul a zinnat-ot is ketté törve szedem, nem bírom lenyelni.Lehet, hogy így már nem is olyan hatékony? Nagyon várom a véleményét, és köszönöm előre is!

Dr. Zaránd Rajmund válasza staphylococcus témában

Tisztelt Hölgyem!

A krónikus mandulagyulladás hátterében én még a Streptococcus pyogenest tanultam az egyetemen, de kérdése kapcsán utánanézve a friss szakirodalomnak, számos cikk szól a S. aureus kóroki szerepéről visszatérő mandulagyulladások hátterében.

Mivel szerencsétlen módon ezek a kórokozók több tanulmány szerint is megtalálhatóak a sejtek belsejében is, így nem célszerű az antibiotikumos kezeléssel hosszasan próbálkozni.

Ha a mandulából genny nyomható ki, illetve visszatérő mandulagyulladásai vannak, akkor a megfelelő terápiás lépés a mandulaműtét.

Kérdés: 2014. június 16., 08:15; Megválaszolva: 2014. június 16., 14:52

Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések

Adenoid vegetáció apró ciszták...
Dr. Kerekes Éva válasza szerint felesleges vizsgálat volt a CC ellenőrzés... Másrészt szerinte félreértettem az idegsebészt, nem mert azt írja a...
Szaj mandula
Tisztelt Doktor Úr! Szíves segítséget kérném a következő panaszban. Pár napja figyelmes lettem hogy a jobb szaj mandulámon egy apró fehér túró...
Fülcsengés
Tisztelt Doktor Úr! Lányommal kapcsolatos lenne a kérdésem. 17 éves,elmondása szerint gyerekkora óta bal oldalon csengett a füle, de mivel ő ezt...
Sjöngren syndróma miatt orr-fül...
Ma voltam gégészeten,mert viszket és fáj balodalt az orcimpám,belül kis pirosodás,külsőrészre is kiterjedt.Ez a probléma volt régebben is,meg...
Normális ha az orromból...
Kedves Webdoktor! Napok óta náthás vagyok, mivel sajnos influenzával küzdöm. Magas lázzal is jár. Iszonyatos fájdalmas érzek a szájpadlásomnál...