• staphylococcus a mandulán

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 5 hónapja járom az orvosokat, nem is mennék bele túl részletesen, mert szinte minden osztályon megfordultam már(szív ultrahang, tüdő vizsgálat, gasztroenterológia, pajzsmirigy és elsősorban gégészet), mert a mandulám nem akar helyrejönni január vége óta.Ehez társult még nehézlégzés, mellkasi fájdalom, nehezített nyelés. A gasztroenterológus szerint reflux tüneteim vannak, ezért írt fel gyógyszereket, amiket 1 hónapja szedek(rabeman 20mg, domperidon-ep 10mg), ezek hatására-vagy sem, de-a torokszorító érzet szinte teljesen elmúlt.Viszont a manduláim, főleg a jobb oldali ugyanolyan, a gégész hegesnek állapította meg, van rajta 1-2 pötty is, nyomásra híg váladék távozik.3 hete vett kenetet, ami azóta kitenyésztésre került, és staphylococcus baktériumot találtak, sok telep-ez áll a leleten.Erre írt fel zinnat 500mg antibiotikumot, és egy bactroban 20mg nevezetű orrkenőcsöt.Ezeket most 4.napja szedem/használom, egyenlőre semmi. A kérdésem az volna, hogy ezt a baktériumot egyáltalán ki lehet-e pusztítani, mert sajnos azt olvastam róla, hogy szinte mindennek ellenáll. A mandulám nem szeretném semmi szín alatt kivetetni, hacsak nem nagyon-nagyon muszáj, végső esetben.Elképzelhető, hogy jégsalátáról került be? Ugyanis januárban mikor észrevettem a pöttyös mandulám, 4 orvos látta, akik mind tüszős mandulagyulladást állapítottak meg, ugyanakkor csodálkoztak, hogy nincs se lázam, se náthám, sőt még a torkom sem fájt.Vagyis ezek után azt gondolnám, hogy már akkor ez a baktérium okozta a gondot.Előtte való pár napban jégsalátát, paradicsomot fogyasztottam, persze megmosva. Most már eléggé elvagyok keseredve, hogy egyáltalán 5 hónapnak kellett eltelnie így, és nem tudom milyen további gondokat okozhat még ez a baktérium? Ön tudna ajánlani rá olyan antibiotikumot, ami nagy eséllyel használ? Ráadásul a zinnat-ot is ketté törve szedem, nem bírom lenyelni.Lehet, hogy így már nem is olyan hatékony? Nagyon várom a véleményét, és köszönöm előre is!

        Dr. Zaránd Rajmund válasza a staphylococcus témában

        Tisztelt Hölgyem! A krónikus mandulagyulladás hátterében én még a Streptococcus pyogenest tanultam az egyetemen, de kérdése kapcsán utánanézve a friss szakirodalomnak, számos cikk szól a S. aureus kóroki szerepéről visszatérő mandulagyulladások hátterében. Mivel szerencsétlen módon ezek a kórokozók több tanulmány szerint is megtalálhatóak a sejtek belsejében is, így nem célszerű az antibiotikumos kezeléssel hosszasan próbálkozni. Ha a mandulából genny nyomható ki, illetve visszatérő mandulagyulladásai vannak, akkor a megfelelő terápiás lépés a mandulaműtét.


        Kérdés: 2014. június 16., 08:15; Megválaszolva: 2014. június 16., 14:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben: