Szükséges-e a mandulaműtét?

Tisztelt Hölgyem/Uram! Egy lázas, torokfájós betegség után kb. 1-2 héttel egy bőrelváltozással mentem el a bőrgyógyászatra, ahol elküldtek laborba, majd a lelettel a háziorvoshoz streptococcus miatt, kell-e gócpont keresés. A háziorvos adott gyógyszert (Aktil Duo és Aszpirin) és tovább küldött fül-orr gégészetre, ahol azt mondták erősen javasolják a mandulám kivételét, mivel az Anti-streptolizin O szintje a max. 200 helyett közel 1400 volt, és a kötött heges hyperthroph tonsillák gócként szerepelhetnek. Ön szerint szükséges a műtét? Érdemes megvárni azt a kb. 6 hónapot, amíg az Anti-streptolizin O szintje visszacsökkenhet a normális értékre? Ha visszacsökken akkor is szükséges a műtét? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Zaránd Rajmund válasza a mandulaműtét témában

Tisztelt Uram! A góckérdés a szakma igen vitatott területe. Száz és száz közlemény szól pro és kontra a műtétről. A fenti helyzetben általában a műtétet javasoljuk, de sajnos a bőrelváltozások elmúlásának esélye nem 100, csak 70-80 százalékos.

Kérdés: 2014. június 07., 16:44; Megválaszolva: 2014. június 09., 21:54
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
5,5 éves kisfiú tikk
Ciripelo hang
Orrdugulás
Hólyag a torkomban