Rádiófrekvenciás mandulaműtét

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! Mandulaműtétre készülvén felvetődött bennem a rádiófrekvenciás mandulaműtét. Azt írják, hogy kisebb a fájdalom és ami számomra a legfontosabb, hogy kockázatmentesebb, mint a hagyományos műtét. Érdekelne a véleménye, továbbá azt is szeretném tudni, hogy mennyire gyorsan terjedhetnek a baktériumok a szervezetemben, ha a mandulám góc. Köszönöm válaszát!

Dr. Zaránd Rajmund válasza mandulaműtét témában

Tisztelt Uram!

Jómagam nem végzek RF tonsillectomiát, de a szakirodalom a fájdalom tekintetében erősen megosztott, hajlanak minden termokoagulációs technika esetén a nagyobb posztoperatív fájdalmat vélelmezni. Mindazonáltal elméletileg kevesebb diffúz vérzéssel jár a műtét, azonban pont a diffúz vérzések a jelentéktelenek, a lumenes (jelentősebb, ellátást igénylő) vérzés esetében nincs lényeges különbség.

Minden technika akkor működik jól, ha az operatőr gyakorlott, tehát ha valaki RF műtéteket végez sokat, akkor a napi rutinként végzett beavatkozás az ő kezében az átlagos kockázatot nem haladja meg, ellenkező esetben nagy a statisztikai szórás.

A góc pediglen azt jelenti, hogy a baktériumok semennyire nem terjednek a szervezetben, hanem a szervezet túlzó immunválasza okoz különféle tüneteket, panaszokat, melyek az idő előrehaladtával (hónapok, évek) egyre nehezebben visszafordíthatóak.

Kérdés: 2013. január 10., 20:37 ;Megválaszolva: 2013. január 12., 18:46
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Mandula műtét előnye, hátránya?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Már 3-4 éve tartó diffúz hajhullással (főleg fejtetőn) küldtek fül-orr-gégészetre, ahol megállapították, hogy a...
Mikor lehet szoláriumba menni mandula...
2016.01.05-én (21 napos vagyok ma) kivették a garatmandulám, az érdekelne, hogy mikor mehetek uszodába és szoláriumba?
mandulagyulladás
Tisztelt Dr. Úr! A fiam 2015. október 08-án volt 17 éves. A mandulája és a torka születése óta 2 havonta begyullad szinte rendszeresen. Csak...
Mandula műtét után
Tisztelt Doktor Úr! 4 és fél éves kislányomat 3 napja műtötték. Az orr és a garat mandula is kivételre került. Már a műtét után is...
garatmandula varratának leesése
Kedves Doktor Úr! 10 napja volt egy garatmandula műtétem altatásban. Hála Istennek nincs a lábadozással gondom (mindent eszek. Napi1-2...